Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia-magyar szakmai konzultáció

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2012. december 6. 14:25

Szakmai tapasztalatszerzésre és konzultációra érkezett az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központhoz (MH CKELMK), Denis Sevaistre alezredes, a francia haderő most alakult CIMIC/PSYOPS képességeket egybefogó katonai szervezetének (CIAE/GIACM) parancsnok-helyettese.

A háromnapos látogatás célja az volt, hogy az alig fél éve alakult francia szervezet vezetése közelebbről megismerkedhessen a hasonló mintára szervezett és már tíz éve sikeresen működő magyar társszervezet struktúrájával, feladatrendszerével és a missziós szerepvállalások során szerzett tapasztalatokkal.

1595946015

Denis Sevaistre alezredes látogatásán kiemelte: „a szervezet létrehozásakor alapvetően a kanadai és a magyar mintát vettük figyelembe. Fontos volt számunkra, hogy már egy jól és hatékonyan működő szervezetről vegyünk példát. Hiszen Európában elsőként a non-kinetikus műveletek a Magyar Honvédségben kerültek közös szervezeti elemként kialakításra. Számunkra nem volt idegen a magyar képesség sikere, nemcsak külföldi missziókban szolgálunk közösen, de több kollégánk vett már részt Magyarországon, az évi rendszerességgel megrendezésre került NATO CIMIC Alaptanfolyamon, valamint a NATO ISAF PRT CIMIC tanfolyamon."

A látogatáson Denis Sevaistre a „végrehajtó szint" mellett megismerkedhetett a „döntéshozó szinttel" is. Rózsa Tibor ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsokság, Civil-katonai Kapcsolatok Főnökség (MH ÖHP CKKF) főnöke, a feladatok mellett ismertette a CIMIC/PSYOPS- központ első vezetőjeként szerzett tapasztalatait. A kezdeti nehézségek mellett arról is beszélt, hogy az elmúlt években milyen kihívásokkal kellett megküzdenie a szervezetnek. Hozzátette, a változó szerepvállalásokból adódó új feladatok miatt a „képességek" megújítására és megreformálására is szükség volt. A külföldi missziók ellátásán túl, az itthoni tevékenységek kibővültek különböző egyedülálló szakmai kiadványokkal, így válva még produktívabb és eredményesebb részévé a Magyar Honvédségnek.

Fotó: A szerző felvételei

CímkékPSYOPS