Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Frissen avatott altisztek a győri ezrednél

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. augusztus 1. 13:49

Tizennégy pályakezdő őrmester kezdte meg a napokban szolgálatát az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományában. A frissen avatott altisztek – ahogy az ilyenkor Győrben hagyomány – elöljáróik előtt, állománygyűlésen mutatkoztak be az alakulat katonáinak.

1596036920

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia légvédelmi rakéta és tüzér szakán végzett fiatalokat a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke július 8-i hatállyal nevezte ki őrmester rendfokozatba, ezzel egyidejűleg az ezred parancsnoka beosztásba helyezte az új kollégákat.

Az oktatási intézmény kétéves képzése alatt a hallgatók természetesen már kapcsolatba kerültek a légvédelmi alakulattal. Az első évi kéthetes gyakorlatot a végzés évében három hónapos csapatgyakorlat követte, így az akkori diákok megismerkedtek az ezred szervezetével, technikai eszközeivel, az egység mindennapjaival. Ezalatt a szakmai tapasztalatokon túl altisztjelöltként is bekapcsolódtak már az alakulat társadalmi életébe. Néhányuk részt vehetett Győr belvárosában a március 15-i díszalegység felvonulásán, ott voltak a többezres tömeget vonzó PlayIT rendezvényen, és az ezred hagyományainak ápolását is megismerhették vendégként a decemberi fegyvernemi napon.

1596036920

Elmondásuk alapján jólesett nekik, hogy már a csapatgyakorlat alatt is kollégaként kezelték őket a velük foglalkozó arrabonás tisztek, altisztek. Elismeréssel szóltak az ezrednél folyó szakmai munkáról, az oktatók hozzáértéséről. Emellett már hallgatóként megnyerte őket Győr városa, de dicsérték a laktanyai kosztot, ahogy a sportolási lehetőségeket is.

Az érettségi után álló fiatalok különböző célból vezérelve döntöttek a katonai hivatás mellett. Többük családjában, illetve ismeretségi körében volt már katona, akik ösztönzőleg hatottak rájuk. Volt, aki már gyermekkora óta erre a pályára készült, míg más a barátját követve jelentkezett az Akadémiára. Másokat a sport, a kihívás motivált. Az új kollégák soraiban van egykori hagyományőrző és önkéntes műveleti tartalékos is, akik ezután választották a hivatásos szolgálatot.

1596036920

Nem meglepő, hogy a 20-24 éves friss őrmesterek életében már eddig is komoly szerepet töltött be a sport. Összegezve: versenyszerűen úsztak, kosárlabdáztak, és a küzdő sportokban is jeleskedtek. MH szintű sportlövőket is tudhatunk a soraikban, emellett van, aki kajakozik, túrázik, futballozik. Hobbiként kiemelték még az airsoftot és paintballt, de akad köztük versenyszerű Rubik-kockázó is.

Az alakulathoz érkező pályakezdő őrmesterek több mint fele kiváló eredménnyel végezte el az Altiszti Akadémiát. 2017-ben pedig ismét „lérakos" katona lett az Évfolyam katonája. Benes Csaba őrmester kiváló eredményei elismeréseként vált az altiszti szablya jogos tulajdonosává.

1596036920

A tizennégy fiatal tizenegy megyéből érkezett a Győr-Moson-Sopron megyei alakulathoz, jövőjük immár Győrben folytatódik. Az új kollégák motiváltak, bizakodva tekintenek a következő hetek, hónapok – reményeink szerint évek – szakmai feladatai elé. Ahogy a frissen végzett altisztek fogalmaztak, szeretnének az alakulat hasznos tagjává válni, rászolgálni elöljáróik elismerésére. Sok sikert kívánunk mindehhez.

1596036921