Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Frontkamaszok”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. január 30. 10:24

Középiskolás diákoknak szervezett interaktív történelmi emléknapot a nagykanizsai önkormányzat, a Nemzeti Védelmi Intézettel és a megyei toborzóirodával karöltve. A szervezők a Magyar Honvédség Somogy, Zala és Baranya megyében határvédelmi feladatba bevont erőinek segítségét is kérték a rendezvény lebonyolításához. A Nagykanizsán állomásozó győri katonák örömmel tettek eleget a felkérésnek és csapatkapitányként irányították a gyerekek „munkáját”.

1596007882

A szellemi-ügyességi vetélkedő alaptémája az első világháború eseményeire épült. A szervezők elsődleges célja a történelmi oktatás, a történelmi ismeretek felelevenítése volt, a fiatalok számára közelebb hozni a Nagy Háború háború időszakát.

A történelmi ismereteken túl a civil szervezetek fontosnak tartották, hogy a középiskolás diákok – a lehetőségekhez mérten – testközelből is ízelítőt kapjanak a „katonalétből". Ahogy Papp János, főszervező elmondta: „A nagykanizsaiaknak jó okuk van arra, hogy szeressék a katonákat. Ma Európában Magyarország a béke és a biztonság szigete, és ez nekik is köszönhető. Itt, a régiónkban is hálásak vagyunk a megyénkben szolgáló honvédeknek."

1596007882

Hat megyei középiskolás csapat mintegy 60 diákja versengett egymással a nagykanizsai Medgyaszay Ház nagytermében, ahol térképeket, múzeumi tárlókat és különleges akadálypályát állítottak fel a rendezők. A határon ideiglenesen szolgáló katonák amolyan rajparancsnokként vezették végig csapataikat az egyes állomáson.

Az elméleti kérdéseket követően a feladatok során a többi között sérült katonát kellett a gyerekeknek hordágyon kimenteni. Emellett mocsárjárás, homokzsák-adogatás, gránátvetés szerepelt a program gyakorlati részében.

1596007882

A vetélkedőn résztvevő rangidős, Juhász Viktor zászlós kiemelte, egy-egy ilyen bemutatkozás elősegíti, hogy emberközelibb kép alakuljon ki a honvédségről a társadalomban. Mint mondta: „Mindig szívesen beszélünk gyerekeknek arról, hogy miért jó katonának lenni, milyen kihívásokkal kell megküzdenie annak, aki ezt a hivatást választja, miért hálás ez a sok lehetőségben bővelkedő, ma már illetményben is versenyképes szakma."

1596007883

A vetélkedő ideje alatt és után is számtalan érdeklődő kérdés érkezett a katonákhoz. A gyerekek számára már nem szokatlan a katonák jelenléte a térségben, hiszen a migráció okozta válsághelyzet matt tavaly szeptember óta a Zala megyében élők is több száz katonával találkozhattak. 

1596007883

Fotó: Lóderer Balázs főhadnagy