Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Görgei 200”

Szöveg: Takács Vivien |  2018. május 24. 16:58

Görgei 200 címmel nyílt kiállítás május 22-én, kedden a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Caffé Galériájában.

1599187412
Az MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának ismeretterjesztő kiállítása Görgei Artúr tábornok életét és katonai pályafutását dolgozza fel és mutatja be.

A kiállítást Szabó Béla nyugállományú mérnök alezredes, a klub titkára nyitotta meg. Köszöntőjében felidézte a katonai vezető életútját. Elmondta: a kétszáz évvel ezelőtt született Görgei Artúr a magyar történelem egyik legnagyszerűbb katonai vezetője, nagy hazafi, katonái által tisztelt vezető, zseniális tábornok és szerető családapa volt. „Karácsonykor kezdtük el összeállítani a kiállítás tartalmát, és ahogy egyre jobban belemélyedtünk, vettük észre, hogy óriási anyagról van szó" – mondta a nyugállományú mérnök alezredes.

1599187412
A klub titkára hozzátette: érdemes végiggondolni Görgei Artúr honvédtábornok életét, hogy hogyan jutott el néhány hónap alatt a szegénységtől az altábornagyi rendfokozatig. „A nagy kutakodás közben megtudtuk, hogy a szombathelyi kórház névadója, Markusovszky Lajos sebészprofesszor volt az, aki Görgei Artúr fejsérülését ápolta" – világított rá.

A tárlatot május 31-ig lehet megtekinteni.

1599187413
Fotó: a szerző felvételei

Címkékkiállítás