Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyermekparlament az Országházban

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. október 4. 14:04

Gyerekek foglalták el a Parlament felsőházi termének képviselői széksorait október 4-én, kedden. A VI. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen ők tehették fel kérdéseiket a minisztereknek, az államtitkároknak és a szakembereknek.

1596020796

A Gyermekek Világnapja alkalmából a magyar országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat minden évben pályázatot hirdet 8-18 év közötti fiatalok részére, „Milyen kérdést intéznék a miniszterekhez, ha képviselő lennék?" címmel. A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívják az Országház felsőházi termébe, ahol lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen tegyék fel a pályázatukban leírt kérdéseiket a kormány illetékes tagjainak. A választ aztán − a házszabály szerint − természetesen szavazásra is bocsájtják, így a szavazó gyerekek dönthetik el, hogy a Tisztelt Ház elfogadja-e a miniszter vagy az államtitkár válaszát.

1596020797

A VI. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen − amit Kövér László, az Országgyűlés elnöke vezetett − a honvédelmi tárcát Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes képviselte, akitől a 11 éves Sipos Katalin, az ebesi Arany János Magyar−Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákja azt kérdezte: a Magyar Honvédség egy esetleges háború esetén meg tudja-e védeni hazánkat?

1596020797

„Képviselőtársam kérdésére bátran kijelenthetem, hogy a Magyar Honvédség felkészült és képes Magyarországot, hazánkat megvédeni. Ehhez minden szükséges eszközzel rendelkezik, például: vadászrepülőgépekkel, helikopterekkel, harckocsikkal. És ami a legfontosabb: rendelkezik a hazájukat szerető, kiképzett és felkészült honvédekkel. Magyarországon és környezetében most nincs háború, de magyar honvédek ebben a pillanatban is szolgálatot teljesítenek az ország déli határainál a migrációs válság kapcsán, ezért ezúton is szeretném megköszönni honvédeink áldozatos munkáját" − mondta válaszában Vargha Tamás.

Az államtitkár válaszát a Tisztelt Ház 190 igen, 53 nem és 25 tartózkodással elfogadta.

1596020797

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária