Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrben jártak az egyetem mesterképzésben résztvevő hallgatói

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. április 11. 19:41

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai vezetői mesterképzési szakos hallgatói csapatlátogatáson ismerkedtek meg az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel a győri laktanyában.

1596030338

A 14 katonai szervezettől érkezett tiszteket, főtiszteket Matyi Tibor alezredes fogadta. Az alakulat parancsnokhelyettesének köszöntőjét követően a vezetési zászlóalj, valamint az 1. és 2. légvédelmi rakétaosztály képviseletében Szabó Csaba, Rácz Roland és Galgóczy Gábor őrnagyok számoltak be a szervezeti egységeik felépítéséről, a rendszeresített fegyverrendszerekről, a technikai eszközökről, valamint szóltak a jelen és jövő fejlesztéseiről is.

Így, a látogatók először elméletben, majd az ezred gyakorlóterén rendezett statikus bemutatón gyakorlatban is megismerkedtek az alakulatnál rendszeresített vezetési rendszerekkel, valamint a KUB és a MISTRAL légvédelmi rakéta fegyverrendszerekkel.

1596030339

A 2016/17-es tanév mesterképzésben résztvevői hallgatóit vezető prof. dr. Krajnc Zoltán ezredes elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a csapatlátogatások során személyes tapasztalatokat szerezhetnek a katonák. Jelen esetben a „Légierő műveletei" tantárgyhoz illeszkedően a légierő alakulatainál gazdagodnak olyan ismeretekkel, amelyek nagyban hozzájárulnak a hatályos képzési és kimeneti követelmények teljesítéséhez és a hallgatók gyakorlatorientált képzéséhez.

1596030339

A mesterképzésen tanuló Nagy Sándor őrnagytól, az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettesétől megtudtuk: az egy hetes csapatlátogatások alkalmával a győri rakétaezred mellett további alakulatnál is jártak a hallgatók. A látogatást tettek az MH Légi Vezetési és Irányítási Központnál Veszprémben, majd az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka mutatta be alakulatát és a Medinán működő 3D-s radart. A csoport elutazott Pápára is, ahol az MH Pápa Bázisrepülőtér és az ott települt Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing – HAW) életével ismerkedhettek meg. A félév befejezése előtt a hallgatók felkeresik még az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist Szolnokon, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist is Kecskeméten.

A katonai vezetői mesterképzés hallgatói tisztek és főtisztek, akik a Magyar Honvédség különböző katonai szervezeteitől, haderőnemeitől érkeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. A képzés célja, a Magyar Honvédség számára olyan katonai vezetők képzése, akik az elsajátított korszerű hadtudományi, elméleti és gyakorlati ismereteik, szakmai képességeik birtokában békében és különleges jogrendi időszakban egyaránt képesek törzstiszti és vezetői beosztásokban az elvárható magas szinten tevékenykedni, feladataikat maradéktalanul megoldani.

1596030340

Fotó: a szerző felvételei