Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrben készül a 21. váltás

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2017. május 9. 19:27

Javában tart a felkészülés a főként az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáira épülő MH EUFOR Kontingens 21. váltása számára. Az alakulat bázisán két ütemben készülnek a katonák a békefenntartási feladatok ellátására, majd az eredményes felkészítést követően nyár végén indulnak Bosznia-Hercegovinába.

1596031590

Az MH EUFOR Kontingens 21. váltása immár az ötödik, amely alapvetően a rakétaezred katonáira épül és a felkészülésért is a győri ezred felel. A soron következő váltás egyébként összességében már a hetedik, amiben szerepet vállal a győri alakulat. 

A missziós feladatban érintett katonák két fázisból álló kiképzése április közepén kezdődött. A Szarajevóba készülő katonákra először a konkrét beosztásaikhoz kapcsolódó tudásanyag elsajátítását célzó egyéni szakfelkészítés várt, ami a jelenleg is tartó, alegység-összekovácsolással és éleslövészetekkel egybekötött harcászati gyakorlatokból álló kötelékkiképzéssel folytatódik.

1596031590

Ennek keretében a lövészszázad Újdörögdön, a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén hajtott végre harcászati és nem háborús műveleti kiképzést. A katonák gyakorolták a kontingens rendeltetéséből fakadó, a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban álló feladatokat – azaz a tömegkezelést, a fegyverbegyűjtés, az objektumvédelmet, a területek biztosítását, a területzárást, a terület ellenőrzést, a konvojok kísérését, a VIP-kísérést, valamint őrzés-védelemi alapfeladatokat.

Az MH EUFOR Kontingens 21. váltásának katonái – az intenzív felkészülés zárásaként – május végén egy zárógyakorlaton adnak számot tudásukból, a műveleti területre pedig augusztusban utaznak ki.

1596031590

A Magyar Honvédség katonái a világ szinte valamennyi részén jelen vannak az ENSZ és az EU által vezetett béketámogató műveletekben. A két legjelentősebb ezek közül a balkáni és az afganisztáni hadszíntér, ahol elsősorban az EU, illetve a NATO zászlaja alatt működő kontingensekben és parancsnokságokon teljesítenek szolgálatot. 

A délszláv válság rendezésének végrehajtását biztosító, Európai Unió irányítása alatt álló EUFOR ALTHEA műveletekben hazánk 2004 óta vesz részt. Az ezt megelőző IFOR és SFOR műveletek a NATO égisze alatt zajlottak. A Magyar Honvédség jelenleg a harmadik legnagyobb hozzájáruló nemzet az EUFOR-erőkhöz.

1596031590