Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha ősz, akkor gyakorlat…

Szöveg: R.T. főhadnagy | Fotó: MH 2. KRDD |  2020. július 14. 16:31

A különleges műveleti alegységek az őszi gyakorlatra Csobánkán készülnek fel. A Jackal Cave 2020 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat – tervezetten szeptemberben – az ország több helyszínén és több nemzet bevonásával történik.

1596082281

Mint mindig, most is elengedhetetlen lesz az összehangolt csoportmunka a hazai és külföldi egységekkel. A csoportok közös kiképzés keretében – alaprendeltetésüknek megfelelően – készülnek a kapott feladatok végrehajtására. Az együttműködés és a közös munka célja egymás harceljárásainak megismerése.

A jelenlegi kiképzés során – a csobánkai kiképzőbázis sajátosságait figyelembe véve  – két csoport egymással párhuzamosan a különleges felderítést és a közvetlen műveleteket gyakorolta. Olyan technikákra, eljárásrendekre helyezték a hangsúlyt, amelyekkel hadműveleti területen tudnak feladatokat végrehajtani.

1596082282

A nappali és éjszakai műveletek során az egyik csoport a lesállást és a rajtaütést gyakorolta, felszámolva egy az ellenség által illegálisan telepített és üzemeltetett ellenőrző, áteresztő pontot. A feladat a csoportmunka fejlesztésére is szolgált.

Eközben a másik csoport a hegyi terep adta lehetőségeket kihasználva a különleges felderítéshez szükséges technikákat gyakorolta, az alpintechnikai képzést hasznosítva sziklafalat másztak, a nagy mennyiségű és méretű harcászati felszerelés mozgatására pedig egy kötélpályát építettek. A képzés végeztével húsz kilométeres rejtett menettel jutottak vissza a csobánkai bázisra.

GALÉRIA