Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderő és adatvédelem

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. március 4. 15:42

Személyes adataink kezelése az okoskészüléktől, köztéri kameráktól és különféle közösségi oldalaktól hemzsegő modern korunkban egyre érzékenyebb kérdés – hangzott el a Magyar Honvédség adatvédelmi konferenciáján március 4-én, hétfőn, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

1599199467
A kétnapos szakmai konferencia megnyitójában dr. Balogh András József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: szerencsére a Magyar Honvédség minden alakulatánál és szervezeténél van adatvédelmi tisztviselő, illetőleg rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, ami a 21. században alapvető fontosságú.

„Az adatvédelmi tisztviselők nagyon komolyan veszik feladataikat, melyeket igen összetett jogi szabályozók mentén végeznek. Felelősségteljes munkájukkal nemcsak a parancsnokaikat, hanem az egész rendszer biztonságos működését is elősegítik" – húzta alá a helyettes államtitkár.

1599199468

A rendezvény egyik kiemelt előadója Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ismertette a szakterületre vonatkozó legfrissebb fejleményeket. Mint mondta, az európai uniós adatvédelmi rendelet maradéktalan betartásához a közelmúltban felül kellett vizsgálni a hazai szabályozási környezetet. Az elnök képet adott arról is, hogy jelenleg milyen stádiumban van az ehhez szükséges törvényi harmonizáció.

1599199468

A konferencián részt vevők előadásokat hallgattak meg többek között az adatkezelések jogalapjairól, az adatkezelők érintetti jogok biztosításával kapcsolatos kötelezettségeiről, és bepillantást nyerhettek abba is, hogy a felhasználók oldaláról hogyan is fest az adatbiztonság és milyen teendőik vannak az adatkezelőknek adatvédelmi incidens bekövetkeztekor.

Az adatvédelmi konferenciát a Magyar Adatvédelmi Tudatosságért Társaság Egyesületének támogatásával rendezték meg.

1599199468

Fotó: a szerző felvételei