Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyomány a kiemelkedő teljesítmény

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. február 6. 6:07

Jelkisugárzás, lokátor, irányszög: íme néhány mindennap használt radaros kifejezés. A speciális szakma katonai képviselői éppen hetven esztendeje őrködnek légterünk biztonsága felett.

Persze a technika hét évtized alatt igen sokat változott, mondta Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, az MH 54. Veszprém Radarezred február 5-én, pénteken rendezett ünnepségén. A rádiótechnikai csapatok napja alkalmából tartott rendezvényen hallhattuk többek között, hogy „a kiemelkedő teljesítmény már hagyománnyá vált a rádiótechnikai csapatoknál".

1596008188

„Légterünk biztonsága szavatolásában az új 3D-s radarok minőségi váltást jelentettek. Az üzemeltetési tapasztalatok, és a hadműveleti mutatók is azt bizonyítják, hogy a radarezred korábban jól felkészült a modern eszközök üzemeltetésére. Itt jegyezném meg: a NATO-képességfejlesztési programjában résztvevő nemzetek közül egyedül hazánk tudta maradéktalanul rendszerbe állítani a RAT 31-DL-es típusú radarokat, és erre mindannyian büszkék lehetünk" – húzta alá Sáfár Albert dandártábornok. Hozzátette: noha a biztonsági körülmények megváltoztak, az elhivatottság és a magas szintű teljesítmény radaros körökben nem változott.

A légierő haderőnem főnöke beszéde végén köszönetet mondott az 54-es ezred migrációs válsághelyzettel összefüggő feladatokban teljesített munkájáért. Általánosságban úgy fogalmazott: a honvédelem össznemzeti ügy, amelyben kiemelt feladat hárul a radaros szakterület katonai képviselőire.

1596008188

Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök közös köszöntőlevelét, melyben egyebek mellett azt írták: a magas szintű szakmai hozzáértés elengedhetetlen hazánk légtere szuverenitásának biztosításában. Elhangzott: a folyamatos és megbízható rádiólokációs felderítés békeidőben is harcfeladat. A levélből kiderült, hogy a migrációs válsághelyzetben nyújtott szolgálata miatt a Magyar Honvédséget „régóta nem tapasztalt" társadalmi szeretet, és megbecsülés övezi – és ebből a kiemelkedő helytállásból a rádiótechnikai csapatok is kivették a részüket.

1596008188

A rendezvényen Sáfár Albert dandártábornok, és Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka elismeréseket adtak át.

Záróakkordként, az ezreddel régóta jó kapcsolatot ápoló Honvéd Férfikar komoly- és könnyűzenei összeállítása hangzott el.

1596008188

Fotó: a szerző felvételei