Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyomány új köntösben

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium |  2020. május 21. 14:16

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium végzősei közül a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó növendék neve felkerül az aulában található dicsőségtáblára, hogy követendő példaként álljon az alsóbb évesek előtt.

1596079845

A korábbi években a ballagási ünnepség elején leplezték le az emléktáblát, és ismerhették meg a meghívott vendégek, az osztálytársak és a szülők a kiváló tanuló eredményeit. Idén másként alakult: a ballagást a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani.  Az intézmény vezetése mégis azt szerette volna, ha ebben az évben sem szakad meg a hagyomány, ezért május 19-én zártkörű emléktábla-avató ünnepséget rendeztek.

Megnyitójában Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója elmondta: „Idén, szokatlan módon, ketten állnak a márványtábla előtt. Ebben az évben  nem volt könnyű eldönteni, hogy a sikeres és tehetséges növendékeink közül kit érjen ez a megtiszteltetés, így végül az a döntés született, hogy rendhagyó módon két tehetséges tanulónk neve is helyet kap a dicsőségtáblán."

1596079845

A megnyitó beszédet követően Bebők Bence honvéd tisztjelölt ismertette a növendékek középiskolai évek alatt szerzett eredményeit. Ő elismerő szavakkal nyilatkozott a 12.A osztályos Markovics Kristóf Máté sikeres iskolai pályájáról. Kiemelte, Kristóf sokszínű egyénisége, művészi vénája a kiváló sport- és a tanulmányi eredményei mellett is kibontakozott. Kiemelkedő tanulmányi és versenyeredményének méltó elismeréseként 2018-ban megkapta a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet. Fellépéseit vers- és prózamondó versenyeken kezdte,  neve ma már a hazai zenei tehetségkutató műsorok rajongói körében is ismert.

Szolcsák Donátról szólva elmondta: „Visszafogottságával, határozott céltudatosságával, példamutató viselkedésével kivívta a többi növendék elismerését. Neve már a 9. évfolyam óta egybeforrt a megbízhatósággal, a kötelességtudattal. A szakaszparancsnoki, majd zászlóaljparancsnoki feladatait példaértékűen ellátó, katonai pályára készülő fiatal észrevételeire, javaslataira mindig bátran lehetett számítani és építeni a honvédelmi nevelés terén."

1596079845

 Berkecz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály Köznevelési Osztályának vezetője – az iskola egykori igazgatója –  felidézte a dicsőségtábla létrehozásának történetét. „A dicsőségtáblán szerepelni felelősséggel is jár, a növendékeknek olyan példát kell mutatniuk, amely örök érvényű, akárcsak a márvány. Az iskola  régi és  új vezetésének bölcs döntése volt, hogy mindkét növendék neve felkerült a dicsőségtáblára, mert a két nagyszerű, de eltérő egyéniségű fiatal között lehetetlen lett volna választani" – mondta.

1596079846

Az ünnepség zárásakor Kovács István alezredes elmondta: a szeptemberi tanévnyitón már remélhetően alkalom nyílik arra, hogy az intézmény teljes növendéki állománya előtt méltó körülmények között is megköszönje a két végzős növendék példamutató munkáját.

1596079846