Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrző fesztivál Bécsben

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2017. július 25. 18:51

Az osztrák hadtörténeti múzeum – ami az 1918 előtti időszak vonatkozásban a magyar hadtörténet egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkezik – minden év júliusában megrendezi a Montur und Pulverdampf (Egyenruha és lőporfüst) elnevezésű, kétnapos hagyományőrző fesztiválját.

1596036636

A programon – amely minden évben több ezer érdeklődőt vonz – hangsúlyosan van jelen a középkor, a hagyományőrzők legnagyobb része ezt a korszakot jeleníti meg. Ugyanakkor szép számban érkeznek a kora újkort (azaz a harmincéves háború időszakát), a napóleoni korszakot, és természetesen az Osztrák-Magyar Monarchiát képviselő csapatok is.

A rendezvényre a szervezők immár hagyományosan a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandárt – mint az Európai Katonai Hagyományőrző Szervezetek Uniója (UEWG), valamint a császári és királyi 4. gyalogezred hagyományait ápoló Deutschmeister Scützenkorps partnerszervezetét – is meghívják.

A program során a hajdani katonák életből nemcsak a háborúk, hanem a mindennapok is megjelentek: több csapat korabeli sátortábort épített fel, ahol hagyományos mesterségeket is bemutattak.

1596036636

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár állománya által viselt, a Monarchia több közös huszárezredét megjelenítő egyenruhák – valamint a dámák ugyancsak korhű ruhái – szokás szerint nagy sikert arattak, de az újdonságként bemutatott (a korban megengedett viseletnek számító) fehér nyári vászonöltözet, az úgynevezett Pejacsevics-zubbony is sokak érdeklődését felkeltette.

1596036637

A két napos rendezvény alkalmat adott a további együttműködésről szóló megbeszélésekre is. A magyar hagyományőrzőknek első alkalommal volt lehetőségük személyesen találkozniuk az UEWG vezetését a közelmúltban átvett Michael Blaha hagyományőrző vezérőrnaggyal. 

1596036638

Fotó: Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár