Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrző huszárok Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Budai Anna |  2017. március 13. 13:40

Március második hetében a huszárság történetéről hallhattak előadást az érdeklődők a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A rendhagyó történelemórának is beillő program apropója a művelődési központban március 1-17. között látogatható huszárruha-kiállítás.

1596028850
Az előadást az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgáló Szalóki András őrnagy tartotta, aki tagja a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesülnek, és hagyományőrző huszárként is őrnagyi rendfokozatot visel.
Az előadó részletesen ismertette a huszárság történetét Mátyás király korától, a török időkön át, egészen az első világháborúig. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan változott meg a huszár típusú könnyűlovasok öltözete és fegyverzete. Érdekességként elhangzott, hogy egy időben a híres-hírhedt betyárok, mint Rózsa Sándor, szintén beálltak huszárnak, azonban ruházatukról könnyen felismerhetők voltak, hiszen a díszes kabát mellett megtartották jellegzetes bő szárú nadrágjukat.

A török kiűzése után, a 18. században a huszárezredek alapítása a Habsburgok érdekeit szolgálta, és az európai – spanyol, lengyel, osztrák – örökösödési háborúkhoz köthető. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a huszároknak mind az osztrák, mind a magyar oldalon szerepük volt.
Sok egykori hadvezér, köztük gróf Bercsényi László, hírét vitték a huszároknak, a huszárok által képviselt hadművészetnek. Így lehet az, hogy Franciaországban ma is létezik egy Bercsényi László nevét viselő alakulat, amely bár a lovat és a kardot lecserélte, nevében és hagyományaiban 1720 óta megőrizte a huszárságot.

A huszárok ruházata sokat változott az évszázadok során. Meghatározóvá vált a piros, kék és a zöld szín. Ezek kombinációja sok esetben hasonlított egymásra, így az igazi megkülönböztető jeggyé a csákó színe vált. A ruházatról az ezredtulajdonosok dönthettek, akiknek olyan meghatározó szerepük volt, hogy az ezredek nem csupán hadrendi számmal bírtak, hanem a tulajdonos neve fémjelezte azokat. Így történt ez a többször, rövidebb időn át a Hódmezővásárhelyen állomásozó 15. huszárezreddel, amelynek tagjai hajdani ezredtulajdonosuk, gróf Pálffy Móric után Pálffy-huszárokként váltak ismertté.

A huszárság története egybefonódik a magyarság újkori történetével, azonban szerepükről, jelentőségükről viszonylag keveset hallhatunk. Ez az előadás remek alkalmat kínált a főként iskolásokból álló közönség számára, hogy bővítsék ismereteiket.

1596028850

Fotó: a szerző felvételei

CímkékKatonaSuli