Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzők és tartalékosok díszőrsége a Hűség Napján

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. december 20. 9:26

Koszorúzással, főhajtással emlékeztek az 1921-es népszavazásra pénteken Sopron és környéke lakosai. Elődeik 97 éve, ezen a napon döntöttek úgy, hogy magyarok maradnak. A voksolás a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója volt. Több mint 15 300 fő szavazott Magyarország mellett, míg az Ausztriához való csatlakozást 8227-en támogatták.

1599197548
Csendes főhajtást tartottak a Szent Mihály temetőben. Sopronyi-Thurner Mihály néhai polgármesterre, nyughelyénél koszorúzással emlékezett Dr. Fodor Tamás polgármester, több önkormányzati képviselő, és intézmények, szervezetek vezetői is. Sopronyi-Thurner Mihály volt az első, aki leadta voksát a 97 évvel ezelőtti népszavazáson.

A Hűség Napját méltó módon ünnepelte Sopron: díszőrséget álltak a Hűségkapunál és a Hűségzászlónál a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület, valamint a Sopron Járási Területvédelmi Század tagjai.

Itt és Sopronyi-Thurner Mihály szobránál is a népszavazás előtt tisztelegtek Sopron vezetői. A megemlékezésen ott voltak azoknak a településeknek a vezetői is, amelyek 1921-ben részt vettek a népszavazáson. Dr. Fodor Tamás az irodájában látta vendégül a polgármestereket.

Az esti megemlékezésen hagyományosan a város új díszpolgára mondott beszédet. Dr. Árvay Györgyné áttekintést adott a magyar történelem dicső korszakairól, majd kiemelte: ezt a dicső örökséget tovább is kell adnunk utódainknak.

Az ünnepség végén Sopron önkormányzata és a város több társadalmi szervezetének, intézményének, egyházának képviselője is lerótta koszorúzással a tiszteletét.

1599197548
Fotó: Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület