Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzők Pannonhalmán

Szöveg: T. G. |  2015. június 29. 22:17

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Egyházzenei Szakközépiskola – az intézmény, valamint a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály tárgyalásait követően – 2015 tavaszán jelezte szándékát, hogy az iskola gazdag szakkör-repertoárjába szívesen felvenné a katonai alapismeretek tárgyat is, amely a későbbiekben esetlegesen órarendszerű tantárggyá is válhatna.

1595996492

A megbeszélések másik eleme volt, hogy felajánlották: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal szoros kapcsolatban működő első világháborús hagyományőrzők, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagjai felidézik a 100 éve történt eseményeket a gimnázium diákjai számára.

1595996493

Ezt a hagyományőrző bemutatót a napokban rendezték meg Pannonhalmán. A dr. Muha Lajos alezredes által vezetett, az ország minden részéből érkezett, 12 fős hagyományőrző csapat már a bemutatót megelőző napon megérkezett a Főmonostorba, ahol dr. Tóth Gergely százados, a gimnázium volt növendéke tartott előadást az Osztrák-Magyar Monarchia haderejéről.

1595996493

Másnap a hagyományőrzők minden osztályban tartottak egy órát, ezek során szó esett Nagy Háború hadijogi problémáitól a vegyi hadviselésen át a harcászat változásáig sok mindenről.

1595996493

Közben a hagyományőrzőknek is lehetőségük nyílt megismerni a Főmonostor értékeit, mind tárgyi, mind spirituális téren, köszönhetően a bencés atyák vendégszeretetének. Délután az iskola melletti sportpályán volt alkalmuk a diákoknak nem csak a korabeli fegyverzet és felszerelés közelebbi tanulmányozására, de a hagyományőrző altisztek vezetésével alaki foglalkozáson is részt vehettek, kipróbálva, milyen volt dédapáik drillje a gyakorlótéren. A gimnázium fotószakköre által használt, a századfordulóról származó fényképezőgéppel pedig valóban „korhű" felvételek is készültek a hagyományőrző katonákról.

1595996493

Fotó: dr. Tóth Szilvia és a szerző