Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományteremtő járőrverseny

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Demeter László |  2019. november 25. 17:12

Diákok részére rendezett honvédelmi járőrversenyt az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete. A regionális bajnokság legjobbjai tavasszal Szolnokon, az Ejtőernyős honvédelmi öttusa versenyszámaiban mérhetik majd össze felkészültségüket, ügyességüket és szerencséjüket.

1596072341

A Hajdúsámsonon született, a második világháborúban ejtőernyős katonaként harcolt, orosz hadifogságot megjárt, 1990-ben rehabilitált, majd zászlóssá előléptetett vitéz Bakó István emlékére, szülővárosában rendezett járőrversenyt az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete. A honvédelmi nevelést, az ejtőernyőzést, a katonai életpályát és az önkéntes tartalékos szolgálatot népszerűsítő bajnokság lebonyolítását az MH.5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, és Hajdúsámson önkormányzata támogatták.

1596072341

A diákok három korosztályban versenyeztek. Az ejtőernyős ismeretekből összeállított harminc kérdéses tesztlap kitöltése mellett a csapatok kézigránát célba dobásban, lövészetben, akadály- és kötélpályán, sebesült szállításban, tájékozódási képességben, valamint az „erőponton" ügyességi és gyorsasági felmérés keretében küzdöttek a helyezésekért.

A verseny főszervezői, Szabovik Zoltán István nyugállományú alezredes, Bujdosó Tibor, a helyszínt biztosító II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és helyettese, Jakubecz Sándor elmondták: a már második alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett versennyel emléket kívánnak állítani a világháborúkban hősi halált halt, a hazáért életüket áldozott magyar katonáknak is.

1596072342

Az Antal Szabolcs polgármester fővédnöksége mellett lebonyolított bajnokságon résztvevő csapatok Derecskéről, Debrecenből és a szomszédos településekről érkeztek. A középiskolások összetett versenyét a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai nyerték. A végzős általános iskolások mezőnyében a házigazda II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói bizonyultak a legjobbaknak, az 5-6. osztályosok közül pedig a hajdúhadházi Rózsai Tivadar Református Általános Iskola csapatának tagjai vihették haza a vándorserleget és az aranyérmet.

1596072342
Címkéksport