Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászat a szentesi alapkiképzésen

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Janó Miklós őrmester |  2020. február 11. 8:01

Az alapkiképzés ötödik hetében harcászati foglalkozásokon bővítették katonai alapismereteiket a kiképzendők a szentesi műszaki ezrednél.

1596075969

Az eddig elméletben megszerzett ismereteket ültették át a gyakorlatba, és a harcászati foglalkozások részeként  az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred gyakorlóterén „harcoltak", vagyis tűzpárokat, tűzcsoportokat alkottak, tüzelőállásokat építettek ki, valamint álcázták azokat és saját magukat is. Begyakorolták a védelmet és a sikeres védekezés után azonnal a támadásba mentek át.

 

Ahogy mondani szokták, „igazi műszaki időben" – azaz szakadó esőben -, a megtanult elméleti alapismeretekre épülve robbantás – egészen pontosan tűzzel való gyújtás – foglalkozáson is részt vettek a hét folyamán. Ennek során begyakorolták az időzített gyújtózsinór vágását és gyújtását, valamint végrehajtották a szerelt gyutacs készítését és a legvégén egy szerelt töltetet készítettek el, majd robbantottak fel.

1596075970

A hetet könnyű harcászati felszerelésben végrehajtott menetgyakorlattal zárták, amely során – térképpel való tájékozódással – a számukra ismeretlen útvonalat a megadott koordináták alapján teljesítették, miközben a tájoló használatát is gyakorolták. A megadott koordinátapontokon különböző feladatokkal találták szemben magukat, többek között a térképen különböző műveleteket végeztek – oldal-, hátrametszés, álláspont meghatározása -, valamint harcképtelen társukat hordágyon vitték.

GALÉRIA