Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsi-vezetési gyakorlatot tartottak

Szöveg: Petrovics Renáta |  2018. október 3. 7:03

Először csak halk morajlás hallatszott a távolból, majd az egyre erősödő zajjal a föld is érezhetően remegni kezdett az ember lába alatt, ahogy a negyventonnás monstrumok egyre közelebb értek. Van valami felemelő abban a látványban, mikor egy T-72-es harckocsikkal felszerelt kötelék szántja fel a tatai gyakorlóteret. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának katonái tartottak vezetési gyakorlatot az újonc harckocsivezetőknek szeptember utolsó hetében az alakulat gyakorlóterén.

1599194138
A kiképzési foglalkozás célja, megtanítani és begyakoroltatni a vezetőket a harcjármű vezetésére terepen, különböző időjárási és látási viszonyok mellett, a mozgás módjának megválasztásával, összhangban a terep és a jármű sajátosságaival. A katonák kamatoztathatták az előző hetekben – a tantermi és a telephelyi foglalkozásokon – megszerzett tudásukat, ahol a harckocsik technikai jellemzőivel, felépítésével és vezetési sajátosságaival ismerkedtek meg. A nagy távolságú vezetési gyakorlat során pedig a 11. Harckocsizászlóalj kezdő harckocsivezető beosztású katonái megismerkedtek az oszlopmenet szabályaival.

1599194138
A több héten át tartó fáradságos kiképzés végén egy vezetési vizsga várt a résztvevőkre, ahol egy előre kijelölt pályán a meghatározott átlagsebességgel kellett végigvezetniük. A több mint háromezer méter hosszú, változatos terepszakaszon különböző nehézségű feladatokat hajtottak végre a katonák.

1599194138
Fotó: a szerző felvételei