Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsizók találkoztak

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 3. 9:31

Bajtársi találkozót szervezett augusztus utolsó hétvégéjén Kalocsán a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület. A harminckét évvel ezelőtt megszüntetett alakulat volt parancsnokai közül Gulyás András és Sántha Béla nyugállományú alezredesek tudtak részt venni az összejövetelen.

1596067314

Egykori alakulatuknál, az MN 1549 harckocsiezrednél közösen eltöltött évekre, évtizedekre emlékeztek a Kalocsán szolgált tisztek, tiszthelyettesek, volt polgári alkalmazottak és sorkatonák.

A bajtársi találkozón részt vett Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztály megbízott osztályvezetője és Szabó János nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Bács-Kiskun megyei elnöke is. A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Körét Veréb István nyugállományú alezredes, a Honvédségi és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesületét Várszegi Ferencné nyugállományú büntetés-végrehajtási törzszászlós képviselte, Istella István egykori őrnagy pedig a volt 89. Páncélos- és Gépjárműjavító Zászlóalj katonáinak nevében volt jelen.

1596067315

Egykori kollégáit Cserháti Ákos nyugállományú alezredes, a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület elnöke köszöntötte, majd felidézte az elmúlt találkozó óta végzett közös munkát, és összefoglalta az egyesület életének aktuális feladatait. A találkozó hivatalos része a Honvédelmi parkban, az egykori harckocsiezred emlékoszlopa előtti tisztelgéssel zárult, majd a résztvevők megtekintették a város világhírű szülöttje, Nicolas Schöffer alkotásait felidéző kiállítást.

1596067315

A kalocsai harckocsiezred felszámolásnak napra pontos évfordulóján tartott bajtársi találkozó alkalmával, a katonai érdekvédelem, valamint a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében kifejtett munkájukért, Szűcs Imre ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elismerő oklevelet adományozott Petró István nyugállományú őrnagynak, Silling Istvánnak, Romsics Istvánnak és Petrovszky Mihálynak.

1596067315

A 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület vezetősége oklevéllel köszönte meg a közösség érdekében végzett támogató munkáját Durgó Tamás őrnagynak, Szabó János, nyugállományú ezredesnek, Farkas Zoltán, Veréb István nyugállományú alezredeseknek és Várszegi Ferencné nyugállományú büntetés-végrehajtási törzszászlósnak. Ugyancsak oklevéllel gratuláltak a találkozó résztvevői 90. születésnapja alkalmából Gulyás András nyugállományú alezredesnek, az alakulat egykori parancsnokának.

1596067315

* * *

A kalocsai harckocsiezredet 1950. november 1-jén alakították meg, a kiskunfélegyházi 7. hadosztály alárendeltségébe tartozott. A hatvanas-hetvenes években fő feladata a felsőoktatási intézményekbe felvett fiúk tizenegy hónapos katonai alapkiképzése volt. A harckocsiezredhez általában a műszaki egyetemek és főiskolák leendő hallgatóit hívták be – sok jelenlegi politikus szolgált érettségi után Kalocsán. Az alakulatot 1987. augusztus 31-ei hatállyal, jogutód nélkül felszámolták.

1596067316