Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcostársak békében – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 4. 11:06

Magyar–amerikai különleges műveleti gyakorlat zajlott szeptemberben Magyarországon, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, valamint az amerikai hadsereg 10. különleges műveleti ezredének kijelölt erői részvételével. Ehhez hasonló gyakorlatot 2008 óta évente általában kétszer hajtanak végre.

1596001832
A felkészülés ejtőernyős ugrással kezdődött. A földi felkészítés után – amely magában foglalta többek között a biztonsági rendszabályok, eljárások megismerését – következett a gyakorlati képzés. A Mi–8-as helikopterből végrehajtott ugrás újdonság volt az amerikai katonák számára, mivel ők általában C–130-as vagy C–17-es repülőgépből hajtják végre az ugrásokat. Az itthon is rendszeresített MC–6-os amerikai ernyővel 500 méterről, a légcellás ernyővel pedig 2000 méterről mindkét fél sikeresen teljesítette a feladatot.

A gyakorlat a légi szállítású műveletekkel folytatódott. A jól ismert gyorsköteles (fastrope) ereszkedés mellett alpintechnikákat is gyakoroltak. Míg a fastrope alkalmazása elsősorban a meglevő ismeretek szinten tartására irányult, addig az alpintechnikák gyakorlása során az amerikaiak a fokozatosság elvét betartva sajátíthatták el ezt a kijuttatási módot. (A harci/kutató-mentő feladatokhoz alpintechnikát használnak – ekkor a katona saját magát engedheti le –, míg a gyorsköteles kirakás, ahogy a neve is jelzi, jóval dinamikusabb.)

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 9-én, pénteken megjelenő számában!)