Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hármas ünnep a híradóezrednél

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. március 13. 14:58

Az alakulat fennállásának 65. évfordulójára, az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra, valamint hazánk NATO-tagságának 15. évfordulójára emlékezett az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred március 13-án, Székesfehérváron. Szepezdi Dezső nyugállományú ezredes, a jogelőd alakulat első törzsfőnöke ünnepélyes keretek között zászlószalagot kötött fel a csapatzászlóra.

Az ünnepségen felolvasták Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntőlevelét, melyben a tábornok úgy fogalmazott: az ezred névadója, Nagysándor József kötelezi és ösztönzi a katonákat a hagyományok ápolására és gazdagítására. Elhangzott: az ezred büszke lehet kimagasló eredményeire; a katonák szakmai tudása pedig felbecsülhetetlen és pótolhatatlan.

1595968527
Az alakulat jogelődjének első törzsfőnöke a 43-as Baráti Kör nevében adományozta a zászlószalagot

Szepezdi Dezső (fenti képünkön bal oldalon) rövid köszöntőjében arról szólt, hogy tiszteletre méltó múlt és út áll a „negyvenhármasok" mögött. „Olyan ezred áll itt, amelyik képes feladatai ellátására" – fűzte hozzá.

Benda László ezredes, az alakulat megbízott parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: a márciusi, örök forradalmi szellem is hozzájárult a hazánkban bekövetkezett változásokhoz, Magyarország teljes függetlenedéséhez, a Magyar Köztársaság kikiáltásához és az elmúlt évtizedek demokráciájának vívmányaihoz.

„A ‘48-as ifjak a szabadság eszméjét tűzték zászlójukra, ezért küzdöttek utolsó leheletükig, és intő figyelmeztetésként hagyták reánk a szabadság igényének jogát, egyben kötelezettségét" – szögezte le az ezredes.

1595968527
Az ezred katonáinak teljesítményét és tudását nagyra értékelik az elöljárók

Hazánk NATO-tagsága kerek évfordulójával kapcsolatosan kitért arra, hogy katonáink tizenöt éve védik a békét a világ számos pontján, a családtól távol, legtöbbször nehéz, embert próbáló körülmények között szolgálva. Hangsúlyozta: szolgálatukkal nap mint nap nemzetközi elismerést vívnak ki hazánknak, a honvédségnek és az ezrednek is.

A megbízott parancsnok arról is beszélt, hogy az ezred jogelőd szervezete 1949. március 15-én alakult, amikor is a Pécsett állomásozó 1. Honvéd Híradózászlóaljat gépesítették, és 101. Honvéd Gépkocsizó Híradóezreddé szerveződött. Hozzáfűzte: Székesfehérvár, katonavárosként, pedig 1962 augusztusa óta ad otthont az alakulatnak.

Honlapunk kérdésére az ezred parancsnoki teendőivel körülbelül két hónapja megbízott Benda László ezredes elmondta: az alakulat mindennapos tevékenysége igen szerteágazó, és ez az idei évben sem fog változni. Összeköttetést biztosít a kommunikáció szinte minden területén a különböző alakulatok között, illetve a külföldi missziókkal is; minden szinten biztosítja az MH ÖHP napi működését, és még számtalan katonai, valamint civil rendezvény biztosításában is fontos szerepet játszik.

1595968527
Az ünnepségen Benda László ezredes elismeréseket adott át

„Ebben az évben külön kihívás számunkra a holland haderő egy dandárjának hamarosan kezdődő nagyszabású hadgyakorlata. Mi biztosítjuk számukra többek között a szükséges rádiófrekvenciákat, és tevékenyen részt veszünk szállítási, forgalom-szabályozási és egészségügyi ellátási feladatokban is" – nyilatkozta a megbízott parancsnok.

Fotó: a szerző felvételei