Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz hadsereg is részt vett az EBESZ-megfigyelők feltartóztatásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 13. 14:13

Az orosz hadsereg segítette azokat az ismeretlen fegyvereseket, akik az előző héten úttorlaszokat és biztonsági ellenőrzőpontokat állítottak fel annak érdekében, hogy feltartóztassák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Krím félszigetre tartó katonai megfigyelőit – közölte március 12-én, szerdán az amerikai EBESZ-képviselet.

A sajtóközlemény idézett a nemzetközi szervezet megfigyelő missziójának jelentéséből, amely szerint a fegyveresek bizonyíthatóan orosz katonai felszerelésekkel és járművekkel rendelkeztek. A rendszámokból ítélve teherautóik a fekete-tengeri flottához tartoztak.

A Moszkva-párti erők az utóbbi hetekben átvették az ellenőrzést az orosz fekete-tengeri flottának otthont adó félsziget katonai létesítményei felett. Az EBESZ megfigyelői az előző hét folyamán többször is megpróbáltak bejutni a Krímre, a fegyveresek azonban minden alkalommal megakadályozták ezt, egyszer még figyelmeztető lövéseket is leadtak.

„Erősen felfegyverzett, azonban azonosító jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák ötször is megakadályozták az Ukrajnába küldött nemzetközi küldöttséget abban, hogy bejusson a Krím félszigetre" – olvasható a helyzetértékelésben.

„Az EBESZ jelentése fokozza aggodalmunkat és egyértelműen azt sugallja, hogy az Oroszországi Föderáció és ügynökei közvetlenül is részt vettek a pártatlan és fegyvertelen megfigyelők feltartóztatásában" – vélte Daniel Baer, amerikai EBESZ-nagykövet.

Moszkva tagadja a Krím félsziget megszállását, és azt hangoztatja, hogy a félsziget lakóinak joguk van dönteni az elszakadásról. Az Oroszországhoz történő csatlakozásról vasárnap rendeznek népszavazást a Krímben.