Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szürkület – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 13. 13:10

A 19. század utolsó évtizedeiben megjelent kiskaliberű, gyérfüstű lőporral működő kézi- és sorozatlövő fegyverek alapjaiban változtatták meg a világ hadseregeinek „ruhatárát”. Száműzték az addig használt feltűnő színeket, helyükbe a szürke és a khaki különböző árnyalatai léptek.

1595968526
Az egyenruhák tekintetében a második angol–búr háború (1899–1902) és az orosz–japán háború (1904–1905) tapasztalatai ösztönözték a hadvezetéseket forradalmi változtatásokra: először e két fegyveres konfliktus során bizonyosodott be, hogy a katonáknak kevésbé feltűnő viseletre van szükségük – jegyezte meg dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa.

A színeknek ugyanakkor a korábbi évtizedekben, évszázadokban fontos szerep jutott a csatatereken: segítségükkel lehetett megkülönböztetni a saját erőket az ellenségtől. Különösen akkor volt ennek nagy jelentősége, amikor a harcmezőn nagy füst uralkodott, a füstös lőpor használata eredményeként. Az idők során ki is alakultak az egyes országok haderejét meghatározó színek: a pirosat jellemzően az angolok, a kéket a franciák, a fehéret az osztrákok használták. A főmuzeológus elmondta: miután Napóleon az 1806-os berlini dekrétumával kizárta a brit kereskedelmet az európai kontinensről, azaz elrendelte a kontinentális zárlatot, a franciák nem tudtak hozzájutni az egyenruhájuk festéséhez nélkülözhetetlen kék indigóhoz Indiából. Így a francia gyalogezredeket fehérbe öltöztették addig, amíg a beszerzési probléma meg nem oldódott.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, pénteken megjelenő számában!)