Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cseh kormány jóváhagyta a Gripen vadászgépek bérletének meghosszabbítását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 13. 12:08

A cseh kormány március 12-én, szerdán jóváhagyta a svéd Jas-39 Gripen hangsebességen felüli vadászgépek bérletének meghosszabbítását 2027-ig, kétéves opcióval – közölte a CTK cseh hírügynökség. A bérleti díj egyharmaddal lesz alacsonyabb a rövidesen lejáró eddigi szerződésben megállapítottnál.

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint Csehország évente mintegy 448 millió svéd koronát fog fizetni a 14 vadászgép bérléséért. Ez azt jelenti, hogy a 12 éves bérlet összege a jelenlegi árfolyamon mintegy 16,5 milliárd korona (csaknem 190 milliárd forint) lesz.

Prága és Stockholm már több mint két éve tárgyal a bérlet meghosszabbításáról, de a svédek hosszú ideig nem akartak belemenni a bérleti díj csehek által követelt csökkentésébe.

A bérleti szerződés kiegészítése azt is tartalmazza, hogy a svédek a Gripeneket földi célok támadására is átalakítják. A függelék szerint a következő 12 évben a svédek összesen 25 cseh pilótát és 90 műszaki szakembert képeznek ki.

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripent. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona volt. Az első vadászgépek 2005 áprilisában érkeztek Csehországba.

Az új bérleti szerződés 12 évre szól, majd Csehországnak két éve lesz arra, hogy eldöntse: meghosszabbítják a szerződést, vagy felbontják. Cseh szakértők szerint az új szerződés lejártakor a Gripenek tervezett élettartamuk felében lesznek.

A Gripen vadászgépeket a következő években fokozatosan korszerűsítik és átalakítják úgy, hogy a légi célok mellett földi célok ellen is felhasználhatóak legyenek.

A cseh hadsereg és maguk a cseh légvédelmi erők elégedettek a Gripenekkel.

Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Jas-39 Gripen típusú vadászgépeket.