Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat éve töretlenül – régi idők katonadalai

Szöveg: Tóth Andrea |  2012. szeptember 16. 12:17

Énekszótól volt hangos az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth-laktanyája, ahol 470 nyugdíjas lépett fel a VI. Katonadalok Fesztiválján. A hat éve sikeres találkozót Hajdú-Bihar Megye és Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetsége idén is a lövészdandárral közösen szervezte.

A versenyzők a régi idők katonadalait adták elő a zsűrinek és a népes közönségnek. Minden csoport több hónapon át készült a fesztiválra, ahol hét percben mutatták be produkcióikat. Molnár Ferencné, Hajdú-Bihar Megye és Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetsége elnöke, a verseny szervezője szerint a találkozó és a felkészülés jó lehetőség arra, hogy az idősebb korosztály tagjai hasznosan töltsék szabadidejüket és elfoglalják magukat nyugdíjas éveikben is.

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese megnyitóbeszédében elmondta: a dandárnak nagy megtiszteltetés, hogy már hatodik alkalommal adhat otthont a Katonadalok Fesztiváljának. Hozzátette: jó látni, hogy évről évre több százan érkeznek a közös dalolásra.

A meghívott vendégek között volt Rácz Róbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott, aki már évek óta a fesztivál visszatérő vendége. A kormánymegbízott kiemelte: fontos, hogy az idősek nyugdíjas éveik alatt is aktív szerepet vállaljanak a társadalomban.

1595941559

Az egész napos rendezvényen 29 település 31 csoportja mutatkozott be a nagyközönség előtt. A nemzetközi fesztiválon nemcsak hazánkból, hanem a határon túlról, Nagyváradról és Nagyszalontáról is érkeztek nyugdíjas-dalkörök. Utóbbi − a Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetségének énekkara − menetdalokat és toborzókat adott elő. Nagy Irma, a dalárda egyik tagja kérdésre válaszolva elmondta: „Már ötödik alkalommal veszünk részt a találkozón. Szívesen jövünk, mert mindig örömmel fogadnak bennünket. Kifejezetten erre az alkalomra öltöttük magunkra a piros-fekete katonazubbonyokat, ezzel tisztelgünk az adott kor előtt."

A fellépőket háromtagú zsűri értékelte. Kovács Róbert főhadnagynak, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekar karmesterhelyettesének és két társának nem volt könnyű dolguk, hiszen a csoportok mind öltözködésben, mind pedig éneklésben kitettek magukért. A zsűri pontozta a nótakörök színpadi megjelenését és az előadásmódot is.

1595941559

A fesztivál záróakkordja a díjátadás volt. Különdíjat vehetett át a magyarhomorogi nyugdíjasklub énekkara, a pocsaji „Nem csak a húszéveseké a világ" nyugdíjasklub, a Sárándi Férfidalárda, a konyári Szépkorúak Nyugdíjasklubjának éneklő csoportja, a nagyváradi Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének énekkara, a biharkeresztesi Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület, a hajdúszoboszlói Derűs Alkony Nyugdíjasklub énekkara, a hajdúdorogi Akácos Út Nótaklub dalköre, a váncsodi Fehér Akác Népdalkör, a hajdúnánási nyugdíjasklub éneklő csoportja és a hajdúdorogi Bocskai Népzenei Együttes. A díjakat dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Rácz Róbert kormánymegbízott, Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere, valamint a Magyar Vöröskereszt ajánlotta fel.

A VI. Katonadalok Fesztiváljáról senki nem távozott üres kézzel. A fellépő csoportok mindegyike emléklapot és ajándékcsomagot kapott a sikeres szereplésért.