Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatodszor találkoztak az Irakban szolgált logisztikusok

Szöveg: dr. Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 16. 19:00

Hosszú esztendők után az elmúlt hétvégén immár hatodszor találkoztak a 2003-ban Irakban szolgált logisztikusok ezúttal a szlovák fővárosban, Pozsonyban.

Az Egyesült Államok által létrehozott koalícióban, az Iraki Szabadság Műveletben másfél éven keresztül, a lengyel vezetésű többnemzetiségű hadosztály alárendeltségében logisztikai erőkke és egy teljes szállítózászlóaljjal vett részt Magyarország. A műveletet irányító bagdadi parancsnokságon, a hadosztálytörzsben kilenc törzstiszt képviselte hazánkat. A misszióban részt vett logisztikus tisztek szolgálatuk végén megfogadták: felelősségteljes, veszélyes küldetésük után is ápolni fogják nehéz körülmények között kialakult bajtársi kapcsolatukat. Először a vezető nemzet, Lengyelország szervezte meg 2005 szeptemberében a találkozót, amelyet idáig további öt követett.

1596068511

Ezúttal a szlovák vezérkar ezredese, Alexander Schober volt a szervező, aki 2003-ban és 2004-ben még századosként vett részt a tíz nemzet képviselőiből álló logisztikai törzs munkájában. Az eltelt időben a résztvevők szinte mindegyike nyugdíjas lett, de töretlenül a mostanra katonabarátsággá vált érzéssel üdvözlik egymást minden alkalommal, természetesen a misszió alatt otthonról érzelmi hátteret biztosító családtagjaikkal együtt. Pozsonyban fordult elő először, hogy már a misszió után született, mára felcseperedett gyermek is részt vett a találkozón.

A találkozót újból megtisztelte jelenlétével az akkori bagdadi főparancsnokság amerikai logisztikai vezetője, Scott G. West nyugállományú vezérőrnagy. Ott voltak a hadosztályt akkor magas szinten ellátó amerikai szervek vezetői, a hadosztály logisztikai törzs volt beosztottai is. De a hadosztály alárendeltségébe tartozott ukrán dandár logisztikai képviselői is részt vettek a találkozón.

A találkozót rendező ország honvédelmi vezetése ezúttal is figyelemmel kísérte az alapvetően magánszemélyekként jelenlévők bajtársi rendezvényét, és apróbb figyelmességekkel segítette annak lebonyolítását. A szlovák honvédelmi miniszter miniszteri kitüntetésben részesítette Scott G. West nyugállományú vezérőrnagyot és Marek  Zuchelkowski nyugállományú ezredest, a logisztikai főnök lengyel helyettesét.

Dr. Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes, aki a misszió befejezése után részesült már a kitüntetésben, emlékplakett elismerést vehetett át.

Címkéklogisztika