Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háttérmunkások – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. augusztus 14. 16:25

Egy katonai repülőtér üzemeltetéséhez is elengedhetetlen, hogy megfelelő állapotban legyen minden, ami a kerítésen belül van – a pálya, a gurulóutak, az épületek vagy éppen a füves területek. Ezen felül azt sem árt biztosítani, hogy csak az juthasson be az objektumba, akinek valóban van ott dolga és a megfelelő engedélyekkel is rendelkezik.

202008_Magyar_Honvéd_borító

A pápai bázisrepülőtérre érkezők először a biztosító rendészkatonákkal találkoznak; ők ellenőrzik a bejönni, illetve a bázist elhagyni szándékozókat. Mosolyogva, de határozottan segítenek a bejutásban, vagy éppen tartják távol az illetékteleneket. Néhány évvel ezelőtt jómagam is a kapun kívül ragadtam, mert egy technikai malőr miatt nem érkezett meg Pápára a belépést engedélyező dokumentum. Hiába jött értem a bázis kommunikációs tisztje, kiderült: ha nincs engedély, nincs belépés. Kálmán István zászlós, az őr- és biztosító rendészszázad vezénylőzászlósa kertelés nélkül reagált a korábbi történetre: éppen ezt várja el a beosztottjaitól, a szigorú, de segítőkész, ugyanakkor a szabályzathoz és az érvényben lévő utasításokhoz ragaszkodó munkavégzést.

Az 1993 óta Pápán szolgáló zászlóstól megtudtuk, hogy a század a biztosító rendész- és az őrszakaszból áll, főfeladatuk viszont azonos: a bázisrepülőtér teljes egészének – beleértve az itt honos vagy ideiglenesen ide érkező légi járművektől az épületekig mindent – őrzés-védelme. Sőt, egy esetleges vészhelyzet vagy baleset alkalmával a század kijelölt állományára várna a helyszín biztosítása is. Szerencsére azonban erre eddig még nem volt szükség.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 14-én megjelenő számában!