Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepelnek a katonai meteorológusok

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 14. 13:50

Minden év augusztus 14-én, dr. Hille Alfréd, a magyar katonai meteorológia megteremtőjének születésnapján ünneplik a hivatást éltető szakembereket a Magyar Honvédségben. Nem volt ez másként idén sem, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) ünnepi állománygyűlésen ismerte el a szakma legjobbjait.

20200814_geosz (2)

Az ünnepségen felolvasott miniszteri és parancsnoki köszöntőlevélben Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is kitért rá, hogy az 1891-ben született dr. Hille Alfréd ezredesnek, a magyar repülésmeteorológia atyjának az 1930-as évek folyamán kiemelkedő szerepe volt a balatoni és később a dunai viharjelzés megszervezésében. Emellett a két világháború közötti években alakultak meg a légierő kötelékébe sorolt első katonai meteorológiai szolgálatok is.

20200814_geosz (3)

A katonai meteorológusok szakmai tudásukkal elősegítik az elöljárói döntéshozatalt, legyen szó kiképzésről, gyakorlatokról vagy épp ejtőernyős ugrásokról. Éppen ezért rendkívül fontos cél volt beszerezni a lehető legkorszerűbb technikai eszközöket, mint például a világ egyik legmodernebb mobil harcászati meteorológiai állomását, amely mellett további mérőeszközök beszerzése is folyamatban van – írta Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes. Egyúttal köszönetet mondtak azért a példamutató, kimagasló szakmai tevékenységért, amelyet az MH GEOSZ szakemberei a kialakult járványhelyzet idején is tovább folytattak. „Méltán lehetnek büszkék tudásukra és szakértelmükre” - áll a levélben.

20200814_geosz (4)

Az ünnepségen elismerések átadásával mondtak köszönetet a szolgálat katonáinak munkájukért, majd pedig bemutatták azokat képeket, amelyeket az MH GEOSZ fotópályázatára küldtek be lelkes jelentkezők. Közel ezer pályamunka érkezett be a felhívásra, így a katonai meteorológusok alkotta zsűrinek igen nehéz feladata volt kiválasztani a legjobb tizenkét képet. Ezek közül az első helyezést a hatodik osztályos Mihályi Dániel nyerte el. Az elképzelt dobogó második fokára Rinyu Róbert főtörzsőrmester léphetett, Pápa határában készített fotójának köszönhetően. Harmadik helyen Kolics Imre őrvezető végzett Fonyódon készült képével.

A rendezvény a Military Girls Együttes zenés előadásával zárult.