Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a magyar vezetésű ellenőrcsoport az ukrajnai konfliktuszónából

Szöveg: HM Védelempolitikai Főosztály |  2016. november 26. 11:37

A Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések (CSBM) 2011. évi Bécsi Dokumentumának X. fejezete alapján magyar vezetésű, a „Visegrádi Négyek” fegyverzetellenőr szakembereiből összeállított többnemzeti ellenőrcsoport hajtott végre ellenőrzést Kelet-Ukrajnában november 16-23. között.

1596023755

A magyar, cseh, lengyel valamint szlovák ellenőrök az ukrán fegyverzet-ellenőrzési partnerszervezet által összeállított program alapján Ukrajna keleti részében, a tűzszüneti vonalhoz közel települt ukrán katonai, határőr alakulatok, nemzeti gárda egységek képviselőitől, az EBESZ Különleges Megfigyelő Missziójától és a civil adminisztráció képviselőitől kértek és kaptak tájékoztatókat. A tájékoztatókban az ukrán partnerek beszéltek az aktuális helyzetről, a katonai szervezetek és az alárendeltek felépítéséről, feladatairól és a minszki megállapodás betartásával kapcsolatos tapasztalatokról.

1596023756

Az ellenőrzés során lehetőség adódott arra, hogy az ellenőrcsoport a stratégiai szinttől kiindulva (Terror-ellenes Központ, JCCC), a hadműveleti szinten át (hadműveleti csoportosítás parancsnokságok), egészen a harcászati szinttel (dandár-, zászlóalj parancsnokságok) bezárólag lefedje az ukrán haderő szinte teljes spektrumát. A V4-es ellenőrök más nemzetek ellenőrzéseihez hasonlóan meglátogattak több, az utóbbi években önkéntes alapon létrejött és az ukrán Nemzeti Gárdába beintegrált alakulatot is.

Az egyhetes feladat során a V4-es ellenőrök három alkalommal is ellátogattak a tűzszüneti vonalhoz, valamint egy átkelő ponthoz, ahol találkozhattak az ott szolgálatot teljesítő katonákkal, határőrökkel is.

1596023756

Fotó: HM VPF