Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopterképességünk fejlesztésére beszerzési eljárást kívánunk indítani

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2013. május 13. 17:55

Helikopterképességünk fejlesztésére beszerzési eljárást kívánunk indítani – mondta Hende Csaba képviselő kérdésére válaszolva május 13-án, hétfőn a Parlamentben.

A Németország által 1995-ben a honvédség részére felajánlott 20 darab Mi-24-es harci helikopterrel kapcsolatban feltett képviselői kérdésére válaszolva Hende Csaba kijelentette, hogy egy 2011-ben érdemben lefolytatott vizsgálat végeredménye szerint a helikopterek állagromlását nem gondatlanság, hanem a rendelkezésre álló források szűkössége eredményezte.

„Ebben az esetben – ismerve az előző kormányok honvédelmi vezetését, szinte kivételesen – sem büntetőjogi, sem más lépések megtételére sem indokunk, sem módunk nem volt" – tette hozzá a miniszter.

Hende Csaba ugyanakkor rámutatott: a képviselőnek igaza van abban, hogy „be kell pótolnunk mindazt a mulasztást, amit haditechnikánk kárára a megelőző ciklusok szocialista-eszdéeszes kormányai felelőtlenül elkövettek". Ennek kapcsán a miniszter leszögezte, hogy a Magyar Honvédség helikopterképességének fejlesztésére beszerzési eljárást kívánnak indítani, amelynek tartalmát valamennyi frakcióval egyeztetve fogják meghatározni a döntést pedig a következő kormányra kívánják bízni.

A miniszter válaszában azt is jelezte, hogy a kérdésben május 22-ére már összehívott egy négypárti egyeztetést.

Fotó: lhsn.hu

Címkékhelikopter