Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyt álltak a katonai rendész altiszti tanfolyam résztvevői

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. július 4. 11:22

Sikerrel vette az akadályokat a katonai rendész altiszti képzésen, illetve átképzésen résztvevő állomány. Az MH Altiszti Akadémia szervezésében, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalj irányításával lezajlott három hónapos képzés teljesítése után a tanfolyam résztvevőit július 11-én katonai rendész altisztekké avatják Szentendrén.

1595996786

A 400 órás katonai rendész altiszti képzést és átképzést az MH Altiszti Akadémia szervezte a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnöksége szakmai irányításával, a képzést pedig a Maléter Pál Rendészzászlóalj tartotta a jelentkezőknek.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett tanfolyamon idén tizenöten vettek részt Szolnok, Veszprém, Pápa, valamint a Maléter Pál Rendészzászlóalj és a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományából.

1595996786

A képzés keretében a jelöltek minden kompetenciát elsajátítottak, amely a katonai rendészi feladatok ellátáshoz szükséges – hangsúlyozta Riczler Tamás alezredes, a rendészzászlóalj parancsnoka. A feladatok között szerepelt gépjármű-baleseti helyszínelés, katonai rendész járőr intézkedések, kényszerítő eszközök használata, technikai oszlop biztosítása, delegáció biztosítása, értékszállítási feladatok ellátása, biztosító rendész szolgálatok ellátása, szakharcászat.

1595996786

A 3 hónapos tanfolyam végén a hallgatók záróvizsgán adtak számot tudásukról. Ez állt egy elméleti részből, amelyben a kiképzés összes tárgyköre érintve volt, valamint egy harcászati gyakorlati vizsgából, ahol ellenőrző áteresztő pontot kellett üzemeltetniük és váratlan szituációkra reagálniuk. Az alezredes elmondta: ez már a harcászati foglalkozásokon gyakorolt feladatrendszer volt, de a katonai rendészet egyik alappillére, ezért külön hangsúlyt kapott a felkészítés során, valamint kiegészült még katonai rendészeti szakmai intézkedéstechnikai vizsgával és egy ellenőrző lövészettel, ahol két lőszámban kellett teljesíteni az állománynak.

1595996786

A zászlóaljparancsnok hangsúlyozta: a jelentkezők a legjobb tudásuk szerint készültek a vizsgákra és hajtották végre azokat. „Magasra emeltük a követelményszintet, aki nem felelt meg, a következő évben újból jelentkezhet" – tette hozzá az alezredes. A képzést sikerrel teljesítőket július 11-én avatják katonai rendész altisztekké Szentendrén. Azok, akik pedig átképzésen vettek részt, a tanúsítvány kézhezvételét követően katonai rendész képesítéssel is rendelkeznek majd. Riczler Tamás alezredes kiemelte: mind a katonai rendészeti altiszti képzést, mind az átképzést elvégzettek a későbbiekben, ha életpályájuk úgy hozza, nagy eséllyel pályázhatnak a 2016 januárjában megalakuló MH BHD Katonai Rendészeti Központ állományába is.

1595996787


Fotó: Horniák Dóra