Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba: emlékezni kell a történelemre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 28. 16:55

„Emlékeznünk kell közös történelmünkre, hogy értsük, mennyire fontos dolog a szabadság és a béke” − hangoztatta a honvédelmi miniszter március 28-án, pénteken, amikor Szombathelyen megnyitotta az utolsó békeévről és az első világháború kitöréséről rendezett konferenciát.

1595969429
Hende Csaba: emlékeznünk kell közös történelmünkre

Fontos emlékeznünk, hogy megértsük, mennyire fontos az a szabadság és az a béke, amelyet a „létező szocializmus" diktatúrájának bukása után az egyesült Európa élvez − mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: az első világháborúban elszenvedett veszteségeinkhez − 600 ezer halott, 500 ezer sebesült és 700 ezer hadifogoly − nyugodtan hozzátehetjük a trianoni békeszerződés okozta veszteségeket is. A békediktátum az igazságtalanságai miatt magában rejtette a második világháború okait és gyökereit, ezért is fontos megismernünk az első világháború történetét  − fogalmazott.

Hozzátette: az emberiséget a 20. században megnyomorító két szörnyűséges ideológia és az ebből fakadó társadalmi rendszer, a nemzetiszocializmus és a nemzetközi szocializmus egyaránt az első világháború szenvedéseiből és politikai következményeiből sarjadt ki.

1595969430
Számos előadás szólt az első világháborúról

Hende Csaba hangsúlyozta: a kormány és a Honvédelmi Minisztérium méltó módon emlékezik az első világháborúra, igen sokrétű programsorozatot indítottak, amelynek részei az olyan tudományos és ismeretterjesztő programok is, mint amilyen a szombathelyi konferencia.

A szombathelyi városházán rendezett eseményen katonák, történészek, levéltárosok az Osztrák−Magyar Monarchia létrejöttéről, az első világháború kitörésének körülményeiről, a Monarchia haderejéről, valamint a helyi vonatkozású emlékekről, a magyar császári és királyi 83-as gyalogezred történetéről szóltak az előadások.
A városháza első emeletén korabeli katonaruhákból, fegyverekből és fotókból nyílt kiállítás.

A konferencia után Szombathelyen, a jáki úti temető első világháborús parcellájában a 83-as gyalogezred emlékművénél Bíró László katolikus tábori püspök, katonai ordinárius celebrált szentmisét.

1595969430
A városháza első emeletén a korabeli fegyverekből nyílt kiállítás


Fotó: Besenyei Gergely