Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiánypótló köteteket mutattak be

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. április 24. 16:00

Két hiánypótló alkotást mutattak be április 24-én, hétfőn, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. A szuezi válság és Magyarország 1956. Tanulmányok című kötetet, valamint A szuezi válság és Magyarország 1956. Diplomáciai iratok a magyar forradalom és szabadságharc, illetve a szuezi válság történetéhez című dokumentumgyűjteményt a Veritas Történetkutató Intézet munkatársai szerkesztették.

1596030943

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka nyitóbeszédében felidézte: az intézmény kiállításokkal és országos megemlékezésekkel vett részt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetének ápolásában. Emellett közreműködött a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Remény és pokol 1956című dobozkönyv elkészítésében is, amely több aspektusból vizsgálja a hatvan esztendővel ezelőtt történteket.

1596030943

„Múltunk ismerete nélkül sokkal nehezebben igazodunk el a jelenben és a jövőben" – mondta dr. Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. Hozzátette: ugyan nem biztos, hogy mindig egyformán látjuk a múltunkat, de a XX. századi magyar történelemnek vannak olyan kiemelkedő pillanatai, amelyek mindenkinek egyformán kellene, hogy utat mutassanak.

1596030943

A két megjelent kiadványt Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, valamint dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes mutatta be az egybegyűlteknek.
A szuezi válság és Magyarország 1956. Tanulmányok című kötet több szempontból is izgalmas, hiszen a XX. századi magyar történelem egyik legszebb időszakát tárgyalja, illetve olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyekkel a szakembereken kívül senki nem találkozott korábban" – jelentette ki dr. Orosz Zoltán altábornagy, hozzátéve: a kötetben található hasznos és plusz információk segítségével betekintést nyerhetünk a korszak nemzetközi politikai történéseibe, amelyek végül sorsdöntően befolyásolták a magyarországi eseményeket.

1596030943

„Az utókor joggal lehet büszke az 1956 októberében és novemberében történtekre, ugyanakkor szembesülhetünk azzal, hogy mennyire reménykedtünk abban, hogy a világ mellénk áll, más érdekektől vezérelve ez végül nem történt meg" – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.

1596030944

A rendezvény végén átadták a Szuezi válság és Magyarország 1956 című internetes játék nyertes csapatainak és tanáraiknak járó díjakat. A tavaly novemberben meghirdetett vetélkedő célja az volt, hogy azok a tanulók, akik kedvelik a történelmet, a történelem tantárgyat és szívesen érdeklődnek az 1956-os forradalom és szabadságharccal, illetve a nemzetközi összefüggésekkel kapcsolatos események iránt, összevethessék tudásukat.
Az elismeréseket dr. Szakály Sándor, valamint Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója adta át a díjazottaknak.

1596030944

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária