Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötcsillagos vendéglátás

Szöveg: Szabó Béla |  2017. április 24. 15:28

Bujákra általában emlékezetből mennek a vendégek. Vannak, akik azért, mert kikapcsolták a GPS-t az autóban: közülük néhányan el is tévednek a nógrádi kis falvak „útvesztőiben”. Mások pedig azért vágynak vissza, mert még élénken él emlékezetükben, hogy milyen „főúri” kiszolgálásban volt részük legutóbbi látogatásukkor is.

1596030940

A bujáki üdülő – hivatalos nevén MH Anyagellátó Raktárbázis 5. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ (MH 5. KORK) – ugyanis objektumainak, természeti adottságainak és nem utolsósorban az ott dolgozók munkájának köszönhetően valóban egy életre szóló élményt nyújt minden vendég számára. A bujáki várrom alatti völgyben elterülő üdülőkomplexum egy igazi gyöngyszem. Vadászkastélyra hajazó főépületével, a fák között fel-felbukkanó vendégházaival, két tavával, „őserdejével", gondozott parkjaival elvarázsol minden idelátogatót.

De mielőtt átmennénk teljesen „költőibe", Vincze Ernő őrnagy, megbízott központparancsnok-helyettes bemutatja a hátteret, a kulisszák mögött folyó munkát, valamint problémáikat is, amiből viszont megint csak az derül ki, hogy itt minden a vendégekről szól. Mert az itt pihenőknek nem kell tudniuk arról, hogy Buják idén január elsején került az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól az MH Anyagellátó Raktárbázis irányítása alá. Az átadás-átvételi folyamat több hónapot vett igénybe – gondoljunk csak bele, mennyi szervezési, adminisztrációs és egyéb feladatot kellett megoldaniuk –, ezért március elsejéig nem is fogadtak vendégeket.

1596030940

Vincze Ernő őrnagy

– Szerencsére az átszervezés nem járt kapacitáscsökkentéssel, jelenleg is a megszokott szolgáltatásokkal fogadjuk a pihenni vágyókat – halljuk Vincze őrnagytól.

A Bujákon dolgozók között sokan vannak olyanok – mint például Kenyér Istvánné, Irénke – akik már több mint két évtizede tesznek meg mindent a vendégek kényelmének biztosításáért. Vagy a kertészük, aki ugyan csak egy jó éve dolgozik itt, de – ahogyan Irénke fogalmazott, amikor körbevezetett a területen – a gondozott park szakmája szeretetéről, tudásról és munkabírásról „mesél".

1596030940

No, de jöjjenek ismét a „száraz tények". A KORK jelenleg három épületben, hetven férőhellyel fogadja a vendégeket. A főépületben hét lakosztály (2+1 fő), egy hatszemélyes „nagycsaládos szoba", egy háromágyas, valamint tizennégy kétágyas szoba várja a pihenni vágyókat. A parkban pedig két házban három nagyméretű, összkomfortos apartman áll az igényjogosultak rendelkezésére. A szobák – lakosztályok, apartmanok – mindegyikében van fürdőszoba, televízió, telefon és hűtőszekrény.

1596030941
Konyhájuk kínálata is roppant széles, a többféle menü összeállításakor arra is ügyelnek, hogy vendégeik a „sztenderd konyha" mellett megismerhessék a helyi és a palóc ízeket. Gondoskodnak arról is, hogy az is választhasson kedvére való ételt, aki vegetáriánus vagy éppen laktózérzékeny. Két éttermükben akár százötven főt is ki tudnak szolgálni egyszerre.

Miután az üdültetés mellett oktatási, kiképzési célokra is igénybe veszik az intézményt, van egy-egy harminc- és nyolcvanfős konferenciatermük, illetve egy húszfős különtermük is. Ezek mindegyikében biztosítani tudnak kivetítőt, flip-chart táblát, kihangosítást és DVD-lejátszó rendszert.

– Általában, „normál üzemmódban" egy hétig a kiképzés, oktatás feltételeit teremtjük meg, majd a következő héten „üdültetünk" – tájékoztat Vincze őrnagy, majd hozzáteszi: a határbiztosításban részt vevők pihentetése az elmúlt időszakban picit felborította a rendet, előfordul, hogy vegyes a „vendégsereg". Természetesen főleg hétvégeken van mód baráti társaságok fogadására, illetve nagyobb rendezvények – esküvők, keresztelők – megtartására is.

1596030941

Ami pedig a KORK feladatait illeti, a megbízott központparancsnok-helyettes arról tájékoztat: alaptevékenységük fő területei a heti beutalt, illetve a hétközi és hétvégi kikapcsolódásra érkező vendégek, valamint a különböző regeneráló pihentetésben részesülő állomány kiszolgálása, továbbá a katonai kiképzési és oktatási célú rendezvények biztosítása. Ezen felül a határbiztosításban részvevők is eltöltöttek náluk több mint 2000 éjszakát. Vincze őrnagy egy statisztikát is mutat, amelyből kiderül, hogy a szoba-kihasználtság nem azonos a férőhely kihasználtsággal. Vagyis: lehet, hogy minden szobájuk foglalt, de azok nem mindegyikében van annyi vendég, ahány ágy. E kis kitérő után arról kérdezem a megbízott központparancsnok-helyettest, hogy a vendégek mivel tölthetik el szabadidejüket az üdülőben?

1596030941

– És a környékén – egészít ki, s a felsorolásából kiderül, hogy több sportpálya és egy kiválóan felszerelt játékterem is a vendégek rendelkezésére áll. Van könyvtáruk, szaunájuk, szoláriumuk. Minden feltétel adott egy bográcsozáshoz vagy szalonnasütéshez, de lehet horgászni és kerékpárt kölcsönözni is. Autóval „csak egy ugrás" Szirák, Hollókő, a kelet-cserháti tájvédelmi körzet, de gyalogosan is sok érdekes látnivalót lehet felkeresni a közvetlen környéken. Ami pedig a távolabbi terveiket illeti, erre is kész „receptje" van az üdülővezetőnek. Miután tavaly a Budapesti Postás Távfutó Egyesület náluk rendezte meg országos versenyét, ezzel adtak egy jó ötletet is. Vincze őrnagyék most azon fáradoznak, hogy ezt a versenyt megrendezzék Magyar Honvédség-szinten is, Bujákon.

1596030941

De hogy szakácsaik se csak az üdülővendégek kiszolgálásával foglalkozzanak egész évben, ezért ismét beneveznek a Héhalmon rendszeresen megrendezett Böllér Bajnokok Ligájába. Ezen a rendezvényen a csapatok kapnak egy disznót, amelyet aztán annak rendje és módja szerint a vágástól az esti tálalásig fel kell dolgozniuk. Vagyis reggel „szúrópálinka" bekínálás, aztán hagymás sült vér, töpörtyű és hurkakészítés stb.

1596030941

A környék panorámáját megcsodálhatjuk a Sasbérci Kilátóból.

Miközben hallgatom, tőle is megkérdezem – mint az eddig bemutatott üdülővezetők mindegyikétől –, hogyan lesz egy egészen más pályaíven elindult katonából „üdülőparancsnok"? Nos, az ő esetében elég kacifántosan – derül ki szavaiból. 1989-ben a zalaegerszegi katonai kollégium hallgatójaként került kapcsolatba a hadsereggel, majd az intézmény felszámolása után a győri kollégiumban folytatta középiskolai tanulmányait.

1596030942
A szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola gépesített lövész szakának elvégzése után Szombathelyen kezdte meg tiszti pályafutását. Az MH Dunántúli Kiképzőközpontban először mint alapkiképző, majd mint őrszázadparancsnok szolgált.

A központ bezárása után az MH 40. Galga Vezetésbiztosító Ezredhez, majd annak jogutódjához, a támogatódandárhoz került. Ezután pedig amannak jogutódjához, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandárhoz. (Akár élcelődhetnék is azon, hogy az a katonai szervezet, ahová ő „betette a lábát", előbb-utóbb megszűnik, de idősebb olvasóink tudják: ez a korosztály sajnos így vándorolt alakulattól alakulatig.) Mostani beosztását már a Szurmay-dandár katonai igazgatási részlegvezetőjeként kapta – vezényléssel.

– A parancsnokom nem akarta megszüntetni a beosztásomat, ezért „belső vezényléssel" helyezett az üdülő élére – mondja Vincze őrnagy, a további szavaitól pedig déjá vu érzésem támad. Mert mondanom sem kell, hogy egy jó év elteltével már megint egy új katonai szervezet, az MH Anyagellátó Raktárbázis irányításával végzi tevékenységét.



* * *

Buják község mintegy 3000 főt számláló zsáktelepülés Nógrád megyében, a Cserhát hegység keleti, délkeleti lejtőjén, Pásztótól 30 kilométerre. Népművészeti és népviseleti emlékei kiemelkedőek, Hollókőével vetekszenek. A középkorból származó vára miatt turisztikai szempontból ma is látogatott község. Elzártsága révén levegője nagyon tiszta. A táj változatossága és szépsége, sajátos mikroklímája egész évben alkalmassá teszi Bujákot a pihenésre, a kikapcsolódásra, az üdülésre.

1596030942


Fotó: Rácz Tünde, a szerző és az MH 5. KORK archívuma

Forrás: Magyar Honvéd 2017. április

Címkéküdülés