Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd az éjszakában

Szöveg: Juhász László százados |  2014. július 13. 10:32

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő katonáit az éjszaka sötétje sem tudta megakadályozni abban, hogy hidat építsenek a Tiszán.

1595975457

A „Szentesi Fokos 2014" gyakorlatsorozaton az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 1. és 2. hídépítő századai vízi átkelés kiképzési foglalkozásokat hajtottak végre az elmúlt két hétben a Tiszán. Ezen időszakban a katonák megszerezték a vízi jártasság ismereteit, begyakorolták a tolóhajók, a pontonelemek vízre tételét, az elemek összekapcsolását, a komppal történő forgalmazást, a 60 tonnás pontonhíd megépítését és a deszantátkelés mozzanatait. Ezeket a feladatokat a szakállománynak végre kell tudni hajtani jó, korlátozott és rossz látási körülmények között is.

A nappal begyakorolt mozzanatokat éjszakai környezetben is végrehajtották a katonák. A PTSZ-M közepes úszó gépkocsikkal a kötelékben történő mozgásmódokat gyakorolták az éjjeli sötétségben a folyón. A korlátozott látási körülmények között nagy figyelmet kellett fordítani az úszó járművek közötti távközök helyes betartására, az alakzat megtartására, az előírt formációk helyes felvételére.

1595975457

Az éjjeli sötétség különleges környezetet biztosított a kompolási és a hídépítési tevékenységekhez is. A komp- és hídelemek mozgatását zászlójelzésekkel irányítja a parancsnok, melyek azonban sötétben nem láthatók, így ezeket színes lámpákkal váltották fel. Nagy figyelmet és precizitást igényelt a széles eszközökkel a part megközelítése, hiszen a sötétben az úszó fél hídszakasz másik széléig sem lehetett látni. A hidat két hídszakasz helyszínre úsztatásával és összefordításával készítették el a katonák. A sötétség leple alatt, a lámpafénynél a két hídrész centiméteres pontossággal találkozott a Tisza közepén. Gyors mozdulatok, és a két rész máris teljes híddá állt össze, melyet biztonságosan rögzítettek a parthoz. A teherpróbával végrehajtott ellenőrzés után elmondhatták: a híd forgalmazásra kész.

Nagy Gábor százados, az 1. hídépítő század parancsnokának vezényletével az alegység állománya gyors, szakszerű mozzanatokkal, balesetmentesen oldotta meg ezt a különleges, éjszakai feladatot. A tevékenységben részt vevő katonák közül csak az idősebbek emlékeztek vissza nosztalgikusan arra, hogy valamikor éjjel hidat építettek.

1595975457

Fotók: a szerző felvételei