Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hídépítők – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 7. 14:09

Árkok, mocsaras területek, vízfolyások, patakok leküzdésére specializálódott a szentesi műszaki ezred alacsonyvízi hídépítő százada. A Magyar Honvédségben egyedülálló képességük szövetségeseink körében is ritkaságnak számít.

1595970006
Hatvan tonna teherbírású, 45,1 méter hosszú, kombinált híd építésével kezdődött az idei kiképzési év az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred alacsonyvízi hídépítő századánál. A katonáknak egy fahíd részt és egy TMM-3 típusú nehéz hídrakó készlet egy tagját kellett összeépíteniük.

Általában évente építünk ilyen hidakat a laktanyánk melletti gyakorlótéren – mutatja a februári kiképzésen készült fényképeket Baranyai István százados, az alacsonyvízi hídépítő század parancsnoka. – Alaprendeltetéséből adódóan ugyanis a mi alegységünk felel a saját csapatok átszegdelt területeken történő akadálytalan mozgásának biztosításáért is. Az ilyen jellegű feladatot úgynevezett alacsonyvízi hidak építésével oldjuk meg.

A század képes fém aljzatú és fa felületű, úgynevezett vegyes szerkezetű hidak összeállítására is, azonban a kiképzéseken inkább az elemenként épített hidak összeállítását gyakorolják.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 11-én, pénteken megjelenő számában!)