Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hóeltakarítás az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2013. január 24. 12:24

Az utóbbi napok szélsőséges időjárása kemény próba elé állította a pápai bázisrepülőtér reptérkarbantartó (REKA) szolgálatának katonáit. A hirtelen lehulló téli csapadék helyenként 40-50 centiméteres hóréteggel borította be a repülőteret.

A szolgálat elsődleges feladata a repülés biztonságos üzemeltetésének kiszolgálása, ennek érdekében napok óta megfeszített erővel dolgoznak a leszállópálya, illetve a gurulók megtisztításán. A Repülőtér Téli Üzemeltető Készenléti Szolgálat november 15-től egészen március 31-ig bármikor bevethető a téli időjárás okozta akadályok elhárítására.

1595948153

Munkájukat megkönnyíti a nagy teljesítményű hóeltakarító eszközpark, köztük három darab Rába H25, melyekre tolólap, seprű, illetve sószóró szerelhető. Az UNIMOG járművek seprűfújó berendezéssel igyekeznek hó- és jégmentessé tenni a pályát. Két darab tolólapos MTZ és két darab URAL típusú hómaró folyamatosan szabadítja fel a hó által borított utakat. A hatalmas területen fekvő repülőtér 8-10 gép állandó munkájával biztosítja a repülőgépek balesetmentes le- és felszállásának kiszolgálását.

A helyzetet nem könnyítik meg az erős szélben keletkezett hóátfúvások vagy a lecsapódott pára ráfagyása a már megtisztított betonra. A géppark üzemeltetése természetesen a szakképzett személyzet kiváló teljesítményének köszönhető, akik a készenléti szolgálat parancsnokának irányításával végzik feladataikat.

1595948153


Fotó: Utasi András főhadnagy
Címkékrepülőtér