Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi kiállítás a belvárosban

Szöveg: K. A. |  2017. március 6. 14:02

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) és a Magyar Atlanti Tanács (MAT) által szervezett „Közös légtér, közös felelősség” című kiállítás nyílt meg Budapesten a belvárosi Veres Pálné Gimnáziumban. A balti légtérvédelmi feladatokban részt vevő magyar katonák négy hónapos szolgálatát felidéző kiállítást eddig már húsz helyszínen közel húszezren tekintették meg.

1596028545

A kiállítás megnyitóján a házigazda nevében Korompay Bálint, a Veres Pálné Gimnázium igazgatója elmondta: az iskola életében ritka pillanatnak lehet tanúja a tantestület és a diákság, hiszen a honvédség és a honvédelem nincs jelen az intézmény mindennapi életében.

1596028545

Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka rendkívül fontos és eredményes feladatnak nevezte a 2015 őszén négy hónapig tartó balti légtérrendészeti feladatokat, ami kiemelkedő periódusa volt az ezred életének. A kecskeméti alakulat parancsnoka annak a reményének adott hangot, hogy a kiállítás a diákok számára egy kicsit megnyitja a honvédség, a légierő kapuját.

A HTBK és a MAT nevében Kovács Attila elmondta: a két civil szervezet a kiállítás megszervezésével hidat épít a Magyar Honvédség, a társadalom, a fiatal korosztály tagjai között, akik közül a felkészült, nyelveket megtanuló végzősökre szüksége lesz a jövőben is.

1596028546

A kiállítás hivatalos megnyitója után a diákok azonnal megrohanták a tablókat, hogy közelről is megtekinthessék az installációkon látható Gripeneket és egyéb technikai eszközöket. Közülük többen pedig örömmel vették a gimnázium igazgatója által javasolt lehetőséget, hogy a repülés rejtelmeiről, a pilóták életéről, szolgálatáról személyesen kérdezzék az alakulat parancsnokát.

A kiállítás március 9-ig látható a Veres Pálné Gimnázium patinás aulájában.

1596028546

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária