Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Együttműködés nélkül nincsen eredmény”

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes |  2017. március 6. 12:46

Első alkalommal tartott évértékelő és feladatszabó értekezletet az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság. A 2016 júliusában megalakult katonai szervezet immár elérve teljes működőképességét, öt alárendelt alakulatával és a törzsébe került tíz kiképzőszázaddal együtt tekintett vissza az elmúlt hónapok eredményeire és fogalmazta meg a szervezet előtt álló 2017. évi feladatokat.

1596028543

A Magyar Honvédség Kiképzési és Doktrinális Központ bázisán megalakult parancsnokság tavaly év közepén kezdte meg többrétű szervezési feladatait. Felépítésének kialakításakor a katonai vezetés folyamatosan a szervezet előtt álló célokat tartotta szem előtt.

A parancsnokság az elmúlt hónapok alatt betagozódott a Magyar Honvédség vezetési rendszerébe, kiépítette szakmai kapcsolódásait a stratégiai és végrehajtó szintekkel egyaránt. Megalapozta az önkéntes tartalékos rendszer átalakításához szükséges lépéseket, továbbá újragondolta a katonai toborzás lehetőségeit és elkezdte kiépíteni társadalmi kapcsolatait.

1596028544

„Fejlődés, előrelépés minden területen, hatékonyságnövelés és a vezetési rend stabilizálása számomra a három legfontosabb mérce egy szervezet teljesítményét tekintve" – kezdte feladatszabását Takács Attila dandártábornok, parancsnok.

A fenti szempontok minden területen, de elsősorban a toborzás hatékonyságának növelésekor kapnak hangsúlyt, hiszen elsődleges cél, hogy javuljon a Magyar Honvédség személyi feltöltöttségének helyzete.

A területi alapon szerveződő önkéntes tartalékos (Önkéntes Területvédelmi Tartalékos, ÖTT) rendszer kapcsán a HFKP megkezdte a megyei előkészítő részlegek tartalékos vezető állománya, valamint a járási századparancsnokok kiválasztását, március 1-jétől pedig folyamatosan tájékoztatja a megyei védelmi bizottságokat az ÖTT kialakításáról.

1596028544

Hazai és nemzetközi gyakorlatok tervezésében is kulcsszerepet vállal a parancsnokság. Amellett, hogy biztosítja a kiképzési feltételeket az MH központi gyakorló- és lőterein, valamint összehangolja az MH központi gyakorló- és lőterei NATO-, USA és EU-s fejlesztéseit, koordinálni fogja a NATO idei nagy láthatóságú gyakorlatának magyarországi mozzanatát is.

A parancsnok elgondolása szerint fejleszteni kell a katonai kiképzés, a tiszt- és altisztképzés rendszerét, a gyakorlati tapasztalatokat pedig minél gyorsabban integrálni kell az oktatás és kiképzés eszköztárába.
A dandártábornok elismerte, hogy az alárendelt katonai szervezetek 2016-ban erőn felül teljesítettek, de elvárja tőlük, hogy a feladatokat innovatív módon megközelítve tovább növeljék hatékonyságukat 2017-ben is.

1596028544

„Ennyire összetett feladatrendszere egyetlen más katonai szervezetnek sincs" – fogalmazott dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnök kiemelte, hogy a kiképzés, gyakorlattervezés, hadisírgondozás, honvédelmi nevelés és sport, tudományos kutatás és társadalmi kapcsolatok rendszere mind a HFKP felelősségi körébe tartoznak.

A vezérezredes 2017. évi előretekintésében az együttműködő szervezetekkel való közös munka fontosságát hangsúlyozta: „Az együttműködő szervezetek és egymás segítése, támogatása nélkül ez a parancsnokság nem tud eredményeket elérni" – hívta fel a figyelmet.

1596028544

A toborzást tekintve nagyobb odafigyelést, körültekintőbb és emberközpontúbb munkát kért a toborzóállománytól. Elvárása, hogy szakszerű, a szolgáltatás iránt elkötelezett dolgozókkal találkozzon a katonának jelentkező állampolgár. „A Magyar Honvédség feltöltöttsége nagymértékben a katonák és a társadalom közötti emberi kapcsolatokon múlik" – fogalmazott.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként – a szövetség 15. évfordulója alkalmából − arany emlékérmet adományozott Takács Attila dandártábornoknak Széles Ernő nyugállományú dandártábornok.

1596028545


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária