Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi Nyári Egyetem Sárospatakon

Szöveg: Dr. Varga József |  2016. július 15. 10:25

Július 4-én kezdődtek és 9-én fejeződtek be Sárospatakon a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) szervezésében a 17. Honvédelmi Nyári Egyetem rendezvényei. Az eseménynek a nagy múltú iskolaváros legrangosabb intézménye, az egri Eszterházy Károly Egyetem sárospataki Comenius Campusa adott otthont.

1596016816

A nyári egyetem mintegy 90 résztvevője között hazai, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági diákok, valamint kísérő tanáraik ismerkedtek közös történelmi múltunk napjainkra is hatással lévő eseményeivel, tanulságaival.

Az egyhetes képzés során a szervezők a megelőző évek tapasztalataira építve a magyar haza iránti elkötelezettség elmélyítésére, a Kárpát-medence magyarsága összetartozásának erősítésére, a Rákosi- és Kádár-korszak történéseinek feldolgozására helyezték a hangsúlyt. Az egyetem vezetősége a tematika összeállítása során – a hatvanadik évfordulóra való tekintettel- kiemelt figyelmet fordított az ’56-os forradalom és szabadságharc jelentőségének bemutatására. A személyes élményekkel is átszőtt, impulzív élményt adó előadásokat olyan, a forradalom eseményiben tevékenyen résztvevő előadók biztosították, mint Regéczy Nagy László nyugállományú dandártábornok, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke. Az előadások és konzultációk alkalmat adtak a honvédelmi témát választó diákoknak szak- illetve évfolyamdolgozati feladataik teljesítésére.

1596016816

A délelőtti előadásokat követő szabadidős programok tartalmas eltöltéséhez Sárospatak gazdag történelme és kulturális élete kiváló feltételeket biztosított. Az egyhetes kurzus során kedvező lehetőségek alakultak ki a baráti kapcsolatok elmélyítésére és Sárospatak múltjának megismerésére is.
 
A nyári egyetem megvalósításához nagyban hozzájárult a Honvédelmi Minisztérium, a Szabadságharcosokért Közalapítvány és több ’56-s szervezet anyagi támogatása.

1596016816