Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi táborok: igény van rá

Szöveg: Révész Béla |  2017. szeptember 13. 7:17

Óriási sikerrel zárultak idén nyáron a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett honvédelmi táborok. A tapasztalatokról és a jövő terveiről dr. Eleki Zoltán ezredessel, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztály osztályvezetőjével, a projekt felelősével beszélgettünk.

1596038498

A Magyar Honvédség a tárca iránymutatása alapján tavaly egységesítette a különböző alakulatoknál szervezett nyári táborok struktúráját. Miért volt erre szükség?

A táborok eleinte spontán fejlődtek. Kezdetben csak a katonák gyermekeinek szervezett az adott alakulat nyári szünidei tevékenységet. Egy idő után megjelentek a külsős fiataloknak szóló táborok is, de azok is alakulattól függően és nem egységes rendszerben működtek. Ezek a típusú programok már a katonai nevelést és a honvédség népszerűsítését igyekeztek a középpontba állítani. Láttuk, hogy a fiatalokat érdekli a dolog, izgalmasnak tarják a katonai környezetet és az ezzel járó kihívásokat. Egyre nagyobb igény mutatkozott a táborokra, ezért úgy döntöttünk, hogy egy tematikus szervezési elv és egységes arculat alapján összefogva szervezzük meg azokat. Szerettük volna, hogy a szülők is lássák: a honvédségi táborokban a gyerekek komoly tapasztalatokat és olyan élményeket szerezhetnek, amelyek egyfelől megkedveltethetik velük a katonaságot, másfelől elég izgalmasak ahhoz, hogy azt az egy hetet saját maguk is tartalmasnak ítéljék meg.

1596038498

Miben különbözött a 2017-es táboroztatás a tavalyitól?

Rengeteg tapasztalatot szereztünk az első évben, ezek alapján kezdtük el fejleszteni a rendszert. Tavaly 12 turnust indítottunk 350 gyerek részvételével, az idén még bennünket is meglepett a jelentkezők száma: 13 helyszínen több mint 27 turnust szerveztünk összesen 927 fiatalnak. Tizenegy helyőrség és tizenegy közreműködő szervezet vett részt a lebonyolításban Győrtől Debrecenig.

Mik voltak azok a tematikus jegyek, amelyek minden táborban ugyanazok voltak, és miben különböztek egymástól az egyes helyszínek programjai?

A fiatalok ugyanabban a katonai környezetben voltak, bármelyik helyszínen, laktanyában is táboroztak. A napirend az ébresztővel, rendrakással, testmozgással, sportjátékokkal, vetélkedőkkel, lövészet-jellegű foglalkozásokkal, egészségügyi- és túlélési ismeretekkel, éjszakai menetekkel szintén közös alapra épült. Ezen túl azonban mindenhol olyan ismereteket sajátíthattak el, amely csak az adott tábort szervező alakulat vagy szervezet specialitása. Így hozhattunk létre önvédelmi, búvár, lövészjellegű, lovas hagyományőrző vagy éppen zenész táborokat.

1596038498

Mennyire jellemző, hogy a jelentkezők inkább a lakóhelyükhöz közel eső tábort választják?

Úgy tapasztaltuk, hogy nem feltétlenül eszerint döntöttek. Az ország minden részéről érkeztek a táborokba, tehát az érdeklődési terület volt a döntő a választásukban, nem a lakóhely. Olyan is volt, aki két különböző táborba jelentkezett, s mindkettőn részt is vett.

Végeztek előzetes fizikai felmérést a gyerekek között?

Nem. Nem is lett volna rá szükség. Ez nem kiképzőtábor, és nem is arról szól, hogy maximális terhelésnek tegyünk ki valakit. A célunk a honvédelmi nevelésen és a katonai élet megismertetésén túl az volt, hogy a fiatalok jól érezzék magukat.

1596038499

Melyek voltak a slágertáborok?

Mindegyiknek megvolt a maga erőssége, ami csak az adott helyre volt jellemző. Különlegességnek számított a táborfalvai lovas hagyományőrző tábor, amit az MH Bakony Harckiképző Központ szervezett, a legnépszerűbb pedig talán a szentesi búvártábor volt, ott már május közepén betelt a létszámkeret.

Milyen visszajelzéseket kaptak a táborozások végén?

Rengeteg szülő jelezte, hogy nagyon meg vannak elégedve az eredménnyel, és szeretnék, ha a gyerekük jövőre is részt venne valamelyik tábor programjain. Ami számunkra legalább ilyen fontos, az a táborozók visszajelzése. A turnusok végén egy kérdőívet töltettünk ki velük, amelyben hagytunk helyet a saját gondolatok, ötletek kifejtésére is. Ezeket a javaslatokat nagyon komolyan vesszük, s amit érdemesnek találunk, azt a kiértékelés után bele is építjük a jövő nyári táborok rendszerébe.

1596038499

Mikor kezdik el a felkészülést 2018 nyarára?

A logisztikai és pénzügyi felkészülés máris elkezdődött. Októberre összesítjük az idei tapasztalatokat, szervezünk egy konferenciát a táborszervezők részére, hogy őket is meghallgassuk. Monitorozzuk azt is, hogy az ország mely részéből, milyen iskolatípusból és mi iránt érdeklődnek a legtöbben. Ezt összevetjük a táborozók részéről felmerült igényekkel, hogy decemberre már láthassuk, melyik helyőrségben milyen tematikájú tábort hány fő részére tudunk szervezni. Február-márciusban már a táborvezetőknek és az ott dolgozó katonáknak szeretnénk felkészítést tartani.

Ha az eddigi tendenciát tekintjük, jövőre még nagyobb túljelentkezéssel számolhatnak…

Számolunk is vele, ennek alapján kezdjük a munkát. Ha minden a tervek szerint alakul, 2018 nyarán több ezer fiatalt várunk majd a honvédelmi táborokba. Igény jól láthatóan van rá, a mi dolgunk, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő körülményeket.

1596038499

(Az idei honvédelmi táborokról készült tudósításokat ide kattintva olvashatják el.)

Felvételeink az idei táborokban készültek.