Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát-magyar hadtörténeti kapcsolatok

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. október 21. 10:44

136 évvel ezelőtti tragédiára emlékeztek a magyar és a horvát haderő képviselői Eszéken szeptember 28-án, majd ezt követően a horvát védelmi minisztérium delegációja szakmai látogatásra érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba.

1599194948
1882. szeptember 23-án a Dráva folyó felett átívelő faszerkezetű híd a rajta éppen áthaladó katonavonat alatt leszakadva a folyóba zuhant. A szerencsétlenségnek 26 szabadságra tartó magyar huszár esett áldozatául. A balesetnek emléket állító obeliszk előtt Eszék város polgármestere, a horvátországi Baranya megye helyettes vezetője, a horvát védelmi minisztérium képviselője, az eszéki magyar főkonzul, Magyarország zágrábi katonai attaséja, a 106. dandár baráti kör civil szervezet tagjai, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselője tisztelegtek Eszéken.

A megemlékezésen a horvát Védelmi Minisztérium képviseletében megjelent Tomislav Galic ezredes kifejezte várakozásukat a következő hétre tervezett budapesti látogatásuk iránt, melynek témája a horvát védelmi minisztérium felügyelete mellett megvalósuló horvát hadtörténeti múzeum létrehozása.

Az október 4-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba érkezett kétfős horvát delegáció tagjai, Mate Ostovic nyugállományú altábornagy, a Horvát Katonai Múzeum megalapításáért és felállításáért felelős projekt vezetője, valamint Marijo Reljanovic, a Védelmi Minisztérium Katonai múzeum és kiállítási osztály osztályvezetője volt.

A látogatás célja a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a magyar hadtörténelem kompetencia-központjának részletes megismerése volt, mivel a közeljövőben megvalósuló horvát hadtörténeti múzeum mintájául az immár 100 éves magyar, komplex intézményt választották ki. A delegációt dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka fogadta, aki bemutatta a HM HIM felépítését, működését, valamint ismertette az igazgatóságok feladatait.

Ezt követően kitértek a hadisírgondozás kérdéseire, megismerték az Irattár és a Levéltár működését, valamint a Levéltárban megtekintették a raktárakat és érdekességként egy-egy horvát vonatkozású iratot is. Az Intézet részéről betekintést nyerhettek a kutatóosztály feladataiba, megismerték a történészek által lefedett korszakokat, majd a Magyarország a Nagy Háborúban című kiállítás és a Fegyvertár megtekintése után a Múzeum bemutatkozását hallgatták meg a vendégek.

Ostovic nyugállományú altábornagy a látogatás végén elmondta, hogy hadisírgondozás szempontjából a horvát szemlélet merőben más, mint a magyar. Rendkívül pozitívnak ítélte, hogy a magyarok nem tesznek különbséget a hősi halottak között, bármelyik oldalon is harcoltak valamikor. Kíváncsiak voltak az irattípusokra, hogy pontosan megértsék az Irattár szerepét és különbségét a Levéltártól. A delegáció tagjai a látogatás során többször említették, hogy a magyar hadtörténeti múzeum rendszere alapján fognak ők is szabályzatokat, eljárásrendeket létrehozni. Végezetül a vendégek listát kaptak a Levéltárból, hogy milyen, a horvát fél számára releváns irategyüttes lelhető fel nálunk, egy későbbi együttműködés reményében.

1599194949