Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz éve a hit és a lélek szolgálatában

Szöveg: Takács Vivien |  2014. február 10. 7:19

Idén ünnepli újbóli létrehozásának huszadik évfordulóját a HM Tábori Lelkészi Szolgálat. Ebből az alkalomból Berta Tibor ezredessel, a Katolikus Tábori Püspökség (KTP) általános helynökével, Jákob János dandártábornokkal, a Protestáns Tábori Püspökség püspökével és Köves Slomóval, a Tábori Rabbinátus tábori főrabbijával beszélgettünk.

1595966799

Berta Tibor ezredes

Berta Tibor ezredes elmondta, hogy az elmúlt húsz év munkát és tanulást, megannyi változást és fiatal tábori lelkészeket hozott. Húsz év alatt a püspökség személyi állománya szinte teljesen kicserélődött, az 1994-es „kezdő csapatból" már csak ő van a szolgálatban. Az új személyekkel persze új és nagyszerű ötletek is érkeztek. Az ezredes hozzátette: „Megpróbáljuk megtalálni azokat a súlypontokat, ahol az alaptevékenységekből fakadó feladataink által beléphetünk a honvédség rendszerébe. Több olyan programot szervezünk, amivel a katonákat és családtagjaikat szeretnénk segíteni. Ilyen például a Zalavári Környezet- és Természetvédelmi Tábor, a Versmondó verseny és a Házasság- és családerősítő hétvége is."

Az évforduló alkalmából a Katolikus Tábori Püspökség több programmal készül, melynek első állomása: február 19-én, Budapesten a Mátyás templomban a protestáns és a katolikus szolgálati ág közösen emlékezik az elmúlt húsz esztendőről egy ünnepélyes egyházzenei DVD-bemutatóval. Emellett a tábori lelkészek külszolgálatáról az országban több helyen vándorkiállítást rendeznek közösen a Protestáns Tábori Püspökséggel.

1595966800

Jákob János dandártábornok


A protestáns tábori püspök, Jákob János dandártábornok három szóval foglalta össze az elmúlt húsz évet: „öröm, hálaadás és köszönet". A dandártábornok kifejtette: „köszönetet kell mondani, azoknak, akik részt vettek a szolgálatok újraindításában. Hálát kell adni a Mennyei Atyának, aki áldását adta a tábori lelkészek munkájához, és nagy örömünkre szolgál az eltelt húsz esztendő, amely bebizonyította, hogy fontos szerepet tölt be a honvédség munkájának támogatásában a lelkészi szolgálat."

A tábori püspök az elmúlt húsz évre visszatekintve elmondta: „határozott feladatok, célkitűzések mentén indult el a szolgálat, de évek kellettek ahhoz, hogy a rendszerbe illesztve megtalálja a maga helyét a protestáns tábori szolgálat. Jákob János kihangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek közepén a missziós küldetések erősen befolyásolták a tábori lelkészet alakulását.

Köves Slomó, a honvédség tábori főrabbija elmondta, hogy az elmúlt húsz évben maga az a tény volt a legfontosabb, hogy létrejött a tábori lelkészi szolgálat, és azon belül a tábori rabbinátus. „Elsődleges feladatnak tartjuk a honvédség kötelékén belül lévő zsidó vallású, zsidó származású katonák és kollégák lelki gondozását" – mondta. A főrabbi kifejtette: az első tíz évben a munka nagy része arra koncentrálódott, hogy a zsidó származású sorkatonákat bevonják a közösségi életbe. „Továbbá kezdeményeztük, az első világháborús hősi parcella felújítását a Kozma utcai izraelita temetőben, valamint a nemrégiben kiadott Magyar hadviselt zsidók aranyalbumával is azt a történelmi örökséget szeretnénk jelképezni, hogy az első világháború volt az első olyan hadi esemény, amelyben magyarországi zsidók is egyenrangúan részt vehettek."

1595966800

Köves Slomó

A húszéves emlékünnep mellett idén van a holokauszt hetvenedik, valamint az első világháború kitörésének századik évfordulója is, ezért számos kiállítással, könyvkiadással, konferenciákkal és más egyéb programokkal készül a Tábori Rabbinátus.

Fotó: archív