Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aleppót bombázták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 10. 8:26

A szíriai légierő harci gépei a hétvégén bombázták az ország északi részén fekvő Aleppó felkelők által ellenőrzött negyedeit. Legalább 15 ember meghalt.

Február 8-án, szombaton Homsz városban megsértették a háromnapos tűzszünetet, a szembenálló felek kölcsönösen egymást vádolják. Az ellenzéki Aleppói Médiaközpont tájékoztatása szerint legkevesebb öt hordóbomba csapódott be Maszaken Hanano negyedbe, ahol négyen meghaltak, míg a szomszédos Haidaríjában tizenegyen. Egy videofelvételen robbanás volt látható, majd füstgomolyag emelkedett az ég felé. Emberek rohantak a megrongálódott épületben lévők megsegítésére, majd halottakat emeltek ki a romok közül.

A közép-szíriai Homsznál a kormányerők és a felkelők pénteken háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, hogy civileket menekítsenek ki a város több mint 600 napja ostromzár alatt álló részéből. Megállapodás jött létre arról is, hogy humanitárius segélyeket juttatnak el azoknak a lakosoknak, akik úgy döntöttek, hogy a városban maradnak.

A segélyek azonban elakadtak, mert újra lövöldözés robbant ki. Egy ellenzéki, Szamer al-Homszi azt mondta, hogy a kormányerők rakétákkal támadták a város Hamidíje negyedét. A segélyek szállítása ezt követően állt le.

Homsz kormányzója, Talál el-Barázi ugyanakkor azt mondta a szíriai állami hírügynökségnek, hogy a lázadók aknavetőkkel támadtak egy rendőrőrsre. Az el-Majádín tévéállomásnak azt is mondta, hogy a provokáció ellenére folytatódik a segélyszállítmány eljuttatása a városba.

A tévé értesülése szerint a szíriai hatóságok három tonna élelmiszer bejutásához járultak hozzá. Szállítása órákon belül megkezdődik. A helyi hatóságok jelenleg egyeztetnek a konvoj haladásának útvonaláról, figyelembe véve azt is, hogy haladását hátráltathatja a civilek kimenekítése.