Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is megrendezik az Iron Cat gyakorlatot

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. március 14. 14:01

Az Iron Cat elnevezésű, idei magyar-szerb közös flottillakiképzésről folytattak megbeszélést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) budapesti, Irinyi János laktanyájában.

1599183367
Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. HTHE parancsnokának köszöntője után a szakemberek az idén Magyarországon megrendezendő gyakorlat lehetséges mozzanatairól cseréltek véleményt. Az alakulat részéről Bagi Szilárd őrnagy, megbízott hadihajós parancsnokhelyettes vázolta fel azokat a lehetséges kiképzési feladatokat, amelyek a Duna magyarországi szakaszán begyakorolhatók, illetve ismertette a közös, hajmáskéri légvédelmi gyakorlat lehetőségét is.

„A tervezésnek ebben a szakaszában az Alen Dabetic alezredes vezette képviseletnek azt javasoltuk, hogy két-két aknamentesítő hajóval, különböző típusú hadihajókkal, motorcsónakok bevonásával hajtsuk végre az aknamentesítési, hajókaraván-kísérési, folyamzárási és járőrözési feladatainkat" – mondta el Bagi Szilárd őrnagy.

A nyolcadik alkalommal megrendezendő esemény bázisául a tervek szerint az MH Hadikikötő szolgál majd. A közös kiképzés részleteiről – a két hadsereg vezetésének döntését követően – a néhány hét múlva sorra kerülő konferencián tárgyalnak a résztvevők.

1599183367
Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester