Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is megtartották a hagyományos haditornát Békéscsabán

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. október 1. 18:26

Több mint egy évtizede rendszeresen rendeznek haditornát Békéscsabán. Szeptember 29-én immár tizenegyedik alkalommal mérték össze erejüket és tudásukat a diákok.

1596001595

Az ország minden részéről összesen negyvenöt, általános-, illetve középiskolás csapat érkezett az idei haditornára, amelynek a békéscsabai repülőtér adott otthont. A diákoknak a repülőtér területén elhelyezett állomásokat kellett végigjárniuk, ahol izgalmas és erőt próbáló feladatok várták őket. Még a terepfutás is igazi csapatmunka volt, mivel a stopper csak akkor állt meg, amikor a csapat összes tagja célba ért…

Az állomások feladatai között volt légpuskalövészet, kézigránát célbadobás, elsősegélynyújtás,  tereptan, és íjászat is. A végén pedig szó szerint „bele kellett húzniuk" a négytagú csapatoknak, hiszen a verseny utolsó erőpróbája a kötélhúzás volt.

1596001596

A kötelező állomások mellett a diákok olyan szabadon választható állomásokat is útba ejthettek, ahol például az ejtőernyős célba ugrást próbálhatták ki egy gyakorló állvány segítségével, vagy a közkedvelt airsoft-lövészetben lehetett jeleskedni. Így aligha volt meglepő, ha a csapatok sorban álltak a szabadon választható állomások előtt is.

1596001596

A versenyt az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Békés megyei Szervezete rendezi meg évről évre, azzal a céllal, hogy a diákok körében is népszerűsítse a tartalékos rendszert, valamint felhívja a figyelmüket a KatonaSuli-programra – tudtuk meg Mikulán Róberttől, a Matasz megyei szervezetének elnökétől, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezők fontosnak tartják a társszervezetek, és civil szervezetek bevonását is.

A szeptember 29-i versenyen jelen volt többek között a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem is, utóbbiak látványos bemutatóval lepték meg a diákokat – professzionális felszerelésük segítségével darabjaira szedtek egy autót.

1596001596

Fotó: a szerző felvételei