Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időutazás vagy élő történelem?

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2015. május 11. 9:17

Ezt a kérdést tehetnénk fel május 22-24. között, amikor is nyolcadik alkalommal rendezik meg Európa egyik legrangosabb történelmi fesztiválját, a Tatai Patarát, amelyen természetesen idén is részt vesz a Magyar Honvédség.

1595993457

Az idei rendezvény színes programjait a
szervezők számos új eseménnyel gazdagították.
Megjelenik majd a fesztiválon a diákpatara, amely korhű környezetben, interaktív formában, játékos vetélkedőkkel ismerteti meg a résztvevő diákokat a történelem e jellegzetes korszakával. A jogtörténeti patara keretében igazi „boszorkánypörnek" lehetünk szem- és fültanúi, amelynek alapjául hiteles középkori dokumentumok szolgálnak. Megrendezik a II. Nemzetközi Néptánc-találkozót is, amelyen több mint háromszáz művész várja táncházzal az érdeklődőket. A középkori vásári forgatagban a magyarok mellett cseh, szlovák, lengyel, osztrák és olasz hagyományőrök mutatják be nemzeti kultúrájuk és múltjuk egy-egy szegletét, a 16-17. századi emberek életét.
Több kiállítást is meg lehet tekinteni a fesztivál ideje alatt, amelynek helyszínei a rendezvény honlapján megtekinthetők. Pünkösdi dallamok címmel néhány kórus előadása is hallható lesz a Tatai Nagytemplomban, a Kapucinus Templomban és a Református Templomban. Az 1597. évi ostrom emlékének jegyében pedig négy monumentális csata mutatja be a hadi krónikát.

A Magyar Honvédség idén is részese e méltán népszerű programsorozatnak. Több alakulat részvételével betekintést nyerhetünk a honvédség mindennapi életébe: statikus bemutató, médiakamion JetFly szimulátorral, kutyás bemutató, hadihajós kiállítás emeli majd a rendezvény színvonalát. A Tábori Lelkészi Szolgálat ökumenikus istentiszteletet tart pünkösd alkalmából. Megrendezik a VIII. Regionális Katonazenekari Fesztivált is, amelyen látványos térzenével és szakalaki produkcióval várják az érdeklődőket. A zenekari fesztivál egyik meghatározó momentuma az összevont zenekari koncert lesz.

1595993457


Fotó: archív