Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Il Silencio az égi lovagért

Szöveg: Zsiga Boglárka őrnagy / Sáry Zoltán százados |  2018. június 14. 8:59

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében 39 katona utazott Olaszországba június 4-én, hogy megemlékezzenek Ittebei Kiss József hadnagyról.

1599188732
A négynapos körúton Szolnok helyőrség több szervezeti eleme és minden állománykategóriája képviseltette magát, hogy a rendkívüli pilóta első, majd végső nyughelyét megkoszorúzzák és a Lamon város főterén található első világháborús emlékműnél tiszteletüket tegyék a helyi képviselőkkel közösen.

„Emlékmű, latinul memento. Memento mori, hirdeti a latin mondás: emlékezz a halálra! Most azonban ezen emlékmű mellett az életre kell, hogy emlékezzünk, egy rövid, de nagyszerű életre. Ittebei Kiss József hadnagy bebizonyította, hogy fiatal kora ellenére tudott olyat alkotni katonaként, hazafiként és emberként, amit megirigyelhet sok öregkort megélt ember is. Ez az emlékmű emlékeztessen miket az életre, sőt figyelmeztessen minket, hogy mindennap azon fáradozzunk, hogy életünkkel értéket teremtsünk, hogy ránk is büszkén emlékezhessen az utókor. Az igazi emlékmű nem kőből és fémből épül, hanem becsületből, bátorságból, és tisztességből" – mondta beszédében Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész.

1599188732
Az út legfőbb célja a Monte Coppolo hegy, Ittebei Kiss József hadnagy repülőgépének lezuhanási helyszíne volt. A helyi hagyományőrzőkkel, hegyivadászokkal együtt körülbelül 50 fős csapat vágott neki a hegyi ösvénynek, ami egyre meredekebben kígyózott az 1700 méteres magasságba. A lezuhanás helyszínén az olaszok repülőgép-légcsavarból állítottak emlékművet a magyar hősnek, aki tizenkilenc légi győzelmet aratott, ezek jelentős részét úgy, hogy ellenfelét földre kényszerítette, megkímélve a pilóta életét.

Mindkét nemzet kiemelte beszédében a múltra való visszatekintés fontosságát, az élet tiszteletét és a béke megőrzésének jelentőségét. A koszorúk ünnepélyes elhelyezését követően felhangzott az Il Silenzio, a Csend dallama. A trombita hangja bekúszott a bércek közé, és összefonta e két nemzet emlékezetét és jövőbe vetett hitét.

A megemlékezés megkoronázásaként négy magyar oldtimer repülőgép tett tiszteletkört a hegyek között.

1599188732