Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Innováció a honvédelmi nevelésben

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László és honvedelmisport.hu |  2019. november 20. 21:09

Új megoldások, innováció a honvédelmi nevelésben – címmel tartottak szakmai tanácskozást november 20-án, szerdán, a budapesti Milton Friedman Egyetemen.

1596072210

A Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége (MTTOSZ) szervezésében megvalósult konferencia résztvevőit Nagy József, az MTTOSZ alelnöke, illetve dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektorhelyettese köszöntötte.

1596072210

Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke A Honvédelmi Sportszövetség szerepe a honvédelmi nevelés új alapokra helyezésében című előadásában hangsúlyozta: a honvédelem ügyéért való tenni akarás a legnagyobb lehetőség arra, hogy a globalizált világban ismét egymásra találjunk és megtaláljuk azt a közös nevezőt, amelynek a lényege, hogy a hazánkat szeretni kell. „Az a célunk, hogy hazájukat szerető fiatalok vigyék majd egyszer az országot tovább, a mi dolgunk pedig az, hogy egy egészséges patrióta érzésvilágot alakítsunk ki a lelkükben. A hazaszeretetre épülő közös nevező nem képezheti vita tárgyát" – jelentette ki Simicskó István, hozzátéve: a globalizáció negatív hatásait nem lehet kivédeni, de ha egészséges értékrendet adunk át a gyermekeinknek, akkor képesek lesznek arra, hogy különbséget tegyenek a látható és láthatatlan veszélyek között. „Mit szeretnénk elérni a fiataljaink szívében? Hogy szeressék a hazájukat" – fűzte hozzá.

1596072211

Goethe szavait idézve – „a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat" – a kormánybiztos úgy fogalmazott: fontos, hogy a gyermekek ragaszkodjanak gyökereikhez, szülőföldjükhöz, az ősök által megteremtett értékekhez, a nagy célok eléréséhez viszont szárnyakra van szükségük, amelyeket a nevelés segítségével biztosíthatunk számukra.

„Sportszerető társadalom vagyunk, amely megfelelő alap ahhoz, hogy sportszerűvé is váljunk. Mert a sportnak van egy nagyon fontos értéke: a fair play, amely az egészségmegőrzés és közösségépítés mellett a legfontosabb érték. Ezáltal élhetünk csak minőségi életet" – mutatott rá a sport nevelő szerepére Simicskó István, majd szólt a honvédelmi nevelés kérdésköreiről is. Mint mondta: az életkori sajátosságok figyelembevételével – már óvodáskorban – el lehet kezdeni az egészséges patriotizmus csíráját ültetni a gyermekekbe, az általános iskolás korosztálynál pedig a tudás alapú oktatás mellett az érzelmi intelligenciát is fejleszteni kell. „A nevelés óriási lehetőséget ad a gyermekek érzelmi intelligenciára való felkészítésére is, amely fontos alapja a honvédelmi nevelésnek. Ha az oktatási rendszerünkben ez nincs meg, akkor baj van, ezért szeretnénk olyan stratégiai tervet készíteni, amelyben ez hangsúlyosan megjelenik" – mondta a kormánybiztos.

1596072211

Simicskó István hangsúlyozta a Honvédelmi Sportszövetség és a különböző szervezetek közti együttműködés fontosságát is: mára már több mint 200 tagszervezetük van, a tervek között pedig szerepel a cserkészszövetséggel, illetve a diáksport szövetséggel való megállapodás.

A kormánybiztos szólt a Honvédelmi Sportközpontok kiépítésének szükségességéről is, amelyek megyei és a járási székhelyeken történő kialakítása lehetővé teszi, hogy a sporttevékenységen keresztül a társadalom minél szélesebb rétegei bekapcsolódjanak a honvédelmi nevelés programjába. Ezt a területet az államnak és olyan civil szervezeteknek kell uralnia, amelyek elkötelezettek a haza iránt. „A sportlövészet dominálja az egészet, de a küzdősportok, a technikai sportok is bekerülnek a rendszerbe, hiszen ez egy közösségi találkozási pont is lesz."

1596072211

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára A Zrínyi 2026 Program jelenlegi helyzete, további feladatok című előadásában a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program helyzetét, eddig elért eredményeit, majd az elkövetkezendő időszak feladatait ismertette. Az innováció fontosságára utalva az államtitkár hangsúlyozta: „A Magyar Honvédség megroggyant képességeit helyre kell állítani, és új képességeket kell kialakítani".

1596072211

A Honvédelmi Sportszövetség működésének gyakorlati tapasztalatai, valamint a munkaszervezet feladatai témakörében dr. Nébald György, a sportszövetség általános alelnöke tartott előadást, majd a sportszövetség tagozatvezetői osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal.

A délután folyamán a tapasztalatcsere szekcióülések keretében folytatódott, ahol a legeredményesebb gyakorlati megoldások kerültek előtérbe.

1596072212