Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét közös gyakorlatra készülnek a visegrádi országok

Szöveg: MH ÖHP / MH 37. II. RFME |  2018. november 9. 8:16

Blazing Lance 2019 elnevezéssel gyakorlatot tervez a V4-es együttműködés országai (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) részére az MH Összhaderőnemi Parancsnokság.

1599195470
A gyakorlat célja a V4 EUBG (a Visegrádi Négyek Európai Uniós harccsoportja) magyar vezetésű modulelemeinek ellenőrzése, valamint a V4-es tagországok által delegált műveleti képességek nemzetközi környezetben, harcászati szinten történő begyakorlása és ezek CREVAL-alapú mérése.

A szeptemberben Várpalotán és Szentesen megrendezett indító tervezői konferencia jó alapokat szolgáltatott a tervezési folyamatoknak. A szemrevételezéssel egybevont tanácskozás során a tervezőkről és a végrehajtásban érintett hazai és külföldi állományról egyértelműen kiderült, hogy tevékenységük során a V4-es és a gyakorlattal összefüggő feladatok is magas prioritást élveznek.

1599195470
A nemzetközi fő tervezői konferenciát november 6-án tartották Székesfehérváron. A rendezvényt Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte a V4-es országok együttműködésének fontosságát, megköszönte az eddig elvégzett munkát, és meghatározta a további feladatokat.

1599195470
A Blazing Lance 2019 elnevezésű gyakorlat első fázisa november végén Várpalotán, a Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központban, illetve Budapesten, az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Központban, törzsvezetési gyakorlat keretében valósul meg, míg a gyakorlat második fázisát jövő év márciusában, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred gyakorlóterein hajtják végre harcászati szintű gyakorlat keretében.

1599195471
A V4 EUBG 2019-es, második félévi készenléti szolgálatára közel 400 fővel készül a Magyar Honvédség állománya, amely létszám a műszaki és nem-kinetikus magyar vezetésű modulok állománya mellett más szakágakat érintő kisebb alegységekből és törzstisztekből tevődik össze.

1599195471
Fotó: Révész Csaba